12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

ВАС реши: Махат басейна на Буджака

Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд – Бургас, с което се отменя заповедта на община Созопол за премахването на „открит басейн 400 кв.м., бетонова площадка, подпорни стени, и пътеки“, изпълнени в поземлен имот-изключителна държавна собственост в м. Буджака.

Басейнът е на “Анел Корпорация“ ООД, но съдът е оставил без разглеждане жалбата на дружеството в частта, с която е разпоредено премахването на незаконния строеж, като е прекратил производството в тази му част.

Пресцентърът на съда припомня, че в административния акт на община Созопол е посочено, че става дума за незаконен строеж, подлежащ на премахване по реда на чл.225а ал.1 от ЗУТ. Той е изпълнен без необходимите по закон строителни книжа – разрешение за строеж и одобрени проекти в имот публична държавна собственост. В заповедта се твърди още, че строежът е извършен и е собственост на “Анел Корпорация“ ООД.

В решението си Административен съд – Бургас е отменил разпореждането дружеството да премахне незаконния обект, защото от представените по делото доказателства, не се установява, че обектът е изграден и е собственост на “Анел Корпорация“ ООД.

Според съда при това положение липсва правен интерес от страна на дружеството да обжалва административния акт, при положение, че не може да бъде адресат на заповедта за премахване.

При липсата на установен извършител и /или собственик на изградения строеж, който да го премахне доброволно, разпореденото премахване следва да се извърши от общината-чл.225а, ал.3 ЗУТ чрез принудително изпълнение.

Върховният административен съд е посочил, че решението на бургаските магистрати е законосъобразно, постановено при правилно приложение на материалния закон, без да е допуснато нарушение на съществени процесуални норми.

Решението е окончателно.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук