14.9 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Вградиха изкуствени артерии в 69-годишен бургазлия

 69-годишен мъж от Бургас с инициали Н.Н. вече живее с изкуствени артерии. За първи път в Бургаската болница е извършена съдова операция, при която коремната аорта и тазобедрените артерии са отстранени и заменени с изкуствени. Съдовата протеза е имплантирана миналата седмица от съдовите хирурзи в МБАЛ-Бургас – д-р Огнян Матков, д-р Валентин Василев, д-р Ангел Маринов и д-р Стойчо Шишков. Това е втората подобна операция в болницата, но първата – толкова тежка, обясни д-р Огнян Матков. За пациента тя е безплатна – съдовата протеза изцяло се поема от здравната каса, като не е необходимо доплащане от страна на пациента.

dr_matkov.JPGПоставянето на аорто-бифеморален байпас е най-сериозната и най-рискова операция в съдовата хирургия и се прави при големи аневризми на аортата. Аневризмата представлява разширяване и изтъняване на артериалните стени. Обичайно се развива на места, където артерията се разделя на няколко клона и стените на кръвоносния съд изтъняват. При развитието на аневризмите има риск от разкъсване и смърт.

Аортата е най-големият кръвоносен съд в човешкото тяло, през която чрез тазобедрените артерии  кръвта достига и до долните крайници. При пациента Н.Н. аортата е прекъсната, заедно с артериите, като на тяхно място е поставена протеза. Към нея  кръвта се насочва изкуствено и така кръвообращението в тялото се възстановява, но вече по нови пътища и без риск за живота.

В момента Отделението по съдова хирургия на МБАЛ – Бургас е препълнено, тъй като тук идват за консултации и операции пациенти и от други области на страната. 48 пациенти са преминали през отделението през юли, а извършените операции са над 30 – т.е. над 1 на ден. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук