15.4 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Вдигат с 50 % заплатите на лекарите в Медицински център III

С повече от 50 % е договореното увеличение на основната заплата на лекарите в Медицински център III в Бургас, като от 400 лв. тя става 610 лв. Управителят на центъра д-р Галин Белев и председателят на медицинският синдикат към КТ „Подкрепа“ – Бургас Дина Димитрова подписаха новия Колективен трудов договор на заетите в това направление.slushalki.jpgС 30% се увеличават и заплатите на медицинските сестри, работещи в здравното заведение  – от 300 на 400 лева.

„Управителят на медицинския център д-р Белев бе изключително добронамерен и се отнесе с разбиране към желанията на работещите“, каза Дина Димитрова, която е и областен председател на партия „Български социалдемократи“ и зам.-председател на Постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности в Общински съвет- Бургас. Тя допълни, че е утвърден и процента, който ще получават здравните работници за прослужено време – 1 %.

КТД бе подписан и за работещите в училищното здравеопазване в Поморие. Кметът на града инж. Петър Златанов и Дина Димитрова се договориха заетите в това направление да получат 120 лева допълнително към заплатата за Деня на здравния работник – 7 април.

Освен допълнителното възнаграждение договорено бе и основната заплата на медицинските сестри да отговаря на браншовата – 400 лева. Процента, който ще получават заетите в училищното здравеопазване за прослужено време също е 1 %.

„Доволна съм от постигнатите при преговорите резултати. Работещите в Медицински център III и в училищното здравеопазване в Поморие не са имали синдикална структура, която да защитава и да се бори за техните интереси  и са били на заплати под основните за бранша, което е недопустимо“, каза още Дина Димитрова.

Тя допълни, че с Колективния трудов договор се уреждат въпросите с определянето на работната заплата, допълнителните трудови възнаграждения, заетостта и квалификацията, както и правото на отпуск, режим на труд, синдикална дейност и социално подпомагане.

На Национална конференция на медицинска федерация към КТ „Подкрепа“, която се проведе на 25-ти юни в гр. Банкя, за федерален секретар отново бе избрана Дина Димирова.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук