17.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Вдигнаха кръстa на църквата в „Меден рудник“

Двуметров кръст се извиси върху купола на храм „Св. Николай Чудотворец“ в бургаския комплекс „Меден рудник“. Пред десетина миряни и още толкова журналисти, Отец Емилиан отслужи тържествена литургия за освещаването на християнския символ.

„За нас това е голяма духовна радост – един от етапите на завършване на храма. Когато направихме покрива на църквата, хората ме питаха: „Няма ли да развеете българското знаме отгоре?”. На всички обясних – когато се завърши църква, най-отгоре последен се слага кръста. Сега, този кръст ще благославя всички бургазлии”, казва Отецът.

От зимата църквата, част от целия комплекс, е с нова дограма. Дарени са и модерни свещници с аспирация. „Хората редовно идват и питат какво се случва със строитеслтвто. Някои даряват малки суми. Дори и незавършен, храмовият комплекс е частично отворен. Църквата работи от сутрин до вечер”, споделя Отец Емилиан.

Храмовият комплекс е единствен по рода си в страната. По план, в него ще се извършва активна социална и просветна дейност. За това ще спомагат, лекарски кабинет, занималня, трапезария, библиотека. Църковното настоятелство контактува постоянно с отговорните институции. Засега, пари не идват от никъде. Отец Емилиан увери, че кметът на Бургас и общинските съветници в града са наясно с етапите на строителството. Той се надява пари от местния бюджет все пак да бъдат отпуснати. Подобни са и надеждите към новия кабинет.

Храмът се строи вече пета година като принос за това имат последните две правителства. Сергей Станишев даде терена, а Бойко Борисов започна строежа. Готов църковен комплекс обаче още няма. „Ще чакаме. Не губим вяра”, казва Отец Емилиан, докато работници монтират двуметровия кръст на покрива, дарен от миряни, пожелали анонимност.

Макар и малобройни, дарители има. Две фирми са готови да направят шпакловката и да покрият с керемиди храм „Св. Николай Чудотворец“. Кръстът се монтира в навечерието на големия християнски празник Преображение Господне. Утре миряните ще могат да се докоснат и до частица от скалата, на която Исус Христос се е преобразил пред апостолите си. Тя е донесена от планината Тавор в Израел от самия отец Емилиян.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук