13.2 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Вдигнаха 26-тонен багер на 18 метра, започват последния етап на паркинга пред църквата

Тежък багер беше издърпан с помощта на 140-тонен кран от изкопа на подземния паркинг на пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас. Според специалисти операцията е технически сложна и рискова заради голямата дълбочина и тъй като строежът е заобиколен от сгради в непосредствена близост. При фал имаше възможност някои от тях да пострадат.

©Снимка: 24chasa.bg

Подготовката за изтеглянето на строителната техника продължи с часове. От изключителна важност е било стабилизирането на огромния кран, който беше ситуиран на метри от ръба на 18-метровата пропаст.  Закаченият с железни въжета 26-тонен багер беше вдигнат във въздуха като детска играчка за няколко минути и преместен на малко пространство на крачка от изкопа.

Храм „Св.Св. Кирил и Методий“ е в съседство с изкопа. Той е затворен от месеци заради опасни напуквания. Укрепването му ще започне след изливането на последната плоча на паркинга. Със сложната операция се поставя началото на последния етап от изграждането на мегаобекта, който стана причина за много спорове и скандали в Бургас най-вече заради напукването на катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“.
©Снимка: 24chasa.bg

Първаначалният проект беше променен и паркингът започна да се изгражда вертикално по зони вместо хоризонтално ан блок. Вече за готови нивата на 6 от зоните. Предстои да се излее фундаменталната проча на последния, 7-ми участък и вдигането на етажите там, след което ще бъде излята финалната плоча на нивото на плащада.

Междувременно на Експертен съвет в София беше одобрен проектът за укрепване на православния храм. Изпълнението му обаче ще започне след приключване на грубото строителство на паркинга.

24chasa.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук