8.8 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Великден в Несебър

Както навсякъде, така и в Несебър, подготовката за най-светлия Християнски празник Възкресение Христово, започна още от четвъртък. На велики четвъртък клуб „Тракия” и Македонското културно-благотворително братство „Тодор Александров” се събраха заедно и боядисаха стотици яйца, като не пропуснаха да споделят, че инициативата е организирана от Община Несебър, а боядисаните яйца ще бъдат раздадени благотворително за Великден. В старата част на града, в двора на църквата „Св. Успение Богородично”, яйца боядисваха и възпитаниците на Общински детски комплекс. С пролетни цветя на главите, подрастващото поколение на Община Несебър също се включи в традицията на Велики четвъртък и я спази с много усмивки и настроение.

В съботната вечер, същия този двор на несебърския храм беше изпълнен с множество светлини от свещите на хилядите миряни дошли, за да спазят обичая и заедно в полунощ да изрекат свещените думи „Христос Воскресе”. Точно в 12.00 ч., когато настъпи най-светлия християнски празник, небето над града беше озарено от празнична заря.

Първият ден от Възкресение Христово беше почетен с празничен концерт, в който се включиха група „Българка” към читалище „Яна Лъскова” и възпитаниците на Обединена Общинска школа по изкуствата. С много народни песни и танци, те внесоха още по-празнично настроение на Великден. Секретарят Стойко Стоянов поздрави всички присъстващи на концерта, както от свое, така и от името на кмета Николай Димитров. В края на празника, за всички присъстващи бяха осигурени яйца, с които да изпълнят традицията и да се чукнат с тях, както и вкусни козунаци и бели сладки, за да се почерпят.

В деня на Възкресението на Исус Христос, Община Несебър беше помислила за всички, включително и за нуждаещите си жители. Доброволките от БЧК-Несебър, Виолета, Калина и Нела, разнесоха в съботния ден, 20 пакета с козунаци, боядисаните в четвъртък яйца, козуначени кифлички и бели сладки. По този начин Община Несебър и благотворителното дружество, за пореден път стоплиха сърцата на хората в затруднено положение по време на празниците. В акцията се включи и общинският съветник Костадин Нищелков, който закупи хиляди козунаци, които БЧК разнесе във всички пенсионерски клубове, църквите на територията на Община Несебър и бедните махали по селата.

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук