15.4 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Великден ще посрещне и град Одрин в Турция

С шарени яйца и домашни козунаци ще посрещне Великден българската общност в град Одрин, Турция. Инициативата е на Мария Чъкърък, съпруга на българския свещеник в Одрин – Александър Чъкърък. Осъществява се с подкрепата на местни дарители и на несебърската фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков”. Боядисани Великденски яйца като подарък за празника ще получат много одрински деца и приятели на България с пожелания за здраве и като жест на приятелство, добросъседство и културен обмен. Snimka2Българският Великден в Одрин се превърна в уважавана традиция от жителите и обществеността на историческия град Одрин през последните години.

„Със своята апостолска и обществена дейност, семейство Мария и Александър Чъкърък превърнаха действащия български храм в Одрин „Свети Георги” не само в християнско, но и в културно средище и в съкровищница на българския дух, обичаи и традиции”- отбелязва председателят на несебърската фондация Пейко Янков в навечерието на празника. От десет години насам фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков” Несебър е партньор на българската общност в Одрин при представянето на уникалните български традиции и честването на Баба Марта, Великден и др.празници. Потомствените българи в Одрин семейство Мария и Александър Чъкърък са носители на специална грамота на фондацията за своята просветителска дейност и изключителни заслуги за разпространението на българската култура.

 

Snimka1През периода от 2001 до 2008 година последователно бяха рестарвирани две български църкви в Одрин-действащият сега храм „Свети Георги”, в който се извършват богослужения, както и най-старата българска църква в града – „Св. Св. Константин и Елена”. Храмовете са възстановени със средства от българската държава, фондации и дарители и в рамките на подписаната между България и Турция „Програма за опазване на недвижимото културно наследство”. Заради своята историческа, културна и художествена стойност и двата храма се посещават през последните години от много туристи и гости на историческия град. В храм „Свети Георги” се помещават етнографска изложба и библиотека с хиляди книги на български език. Храм „Св. Св. Константин и Елена” е място за изложби, фестивални, фолклорни, културни събития и научни форуми.

Snimka4В продължение на 20-30 години преди реставрацията, храм „Свети Георги” е бил поддържан на доброволни начала от покойния български свещеник в Одрин – Отец Филип Чъкърък, който е съхранил уникално издание на Светото Евангелие и ценна църковна утвар и чийто син- Александър Чъкърък днес е свещеник на храма и продължител на делото и каузата на своя баща.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук