11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Венелин Радков: В Странджа няма обезлесяване

Не се наблюдава обезлесяване в Странджа. Това заяви на среща в Бургас, новият директор на Регионалната дирекция по горите, Венелин Радков. Той е категоричен, че извършваните намеси от човека са нужни за правилното развитие и оформяне на горските територии.

images

„Дейностите са съобразени с нормативните документи и план, който е със срок от 10 години. Служителите в дирекцията на ПП „Странджа” имат само и единствено контролни функции”, обясни Радков. По думите му, от началото на тази година са съставени близо 1 000 акта по закона за горите – всички за незаконна сеч. Иззети са стотици кубици дървесина, каруци и моторни превозни средства.

От Регионалната  дирекция по горите съобщиха ,че не се наблюдава ръст в нарушенията, сравнено с предишни години. Неродности, инспекторите откривали главно в районите с ромско население.  До момента обаче за незаконна сеч са осъдени само трима души.

Проблем се оказва и липсата на квалифицирани кадри за длъжността инспектор към РДГ – Бургас. „Няма интерес към тази длъжност. В момента към звеното в Бургас работят 23-ма инспектори. Вакантните места са 17. На конкурсите, които правим почти не се явяват желаещи”, каза още Радков.

Според анализ на бившия дългогодишен директор на ПП „Странджа” инж. Дико Патровнов, в защитената територия продължава да се сече. И то в буковите гори със зеленика, което е нарушение. На срещата днес той представи анализът си за състоянието на горския фонд.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук