11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Вечерта Мирослав пил доста ракия, взел си и за из път към върха във фаталния ден

Намереният мъртъв под връх Ботев 34-годишен Мирослав Късовски пил доста ракия в хижата вечерта преди да тръгне към върха, а във фаталния ден – две бири. Със себе си взел само вода и концентрат, но не и храна. Бил сигурен, че ще качи върха за няколко часа и ще слезе в местността “Паниците” край Калофер.

Това разказа началникът на сопотския отряд спасители Цвятко Цветков. Програмистът Мирослав Късовски от София, когото 400 военни и полицаи и 50 спасители издирваха в Стара планина, бе открит мъртъв на седмия ден. На трупа му попаднали членове на сдружение “Централен балкан”, след като армията и служителите на МВР се оттеглиха от акцията във вторник вечерта. 34-годишният мъж е издъхнал в местността “Маринка”, която е от източната страна на връх Ботев.

“Районът е открит. Силният вятър сваля температурите до минус 15-20 градуса. С тънкия си колоездачен екип Мирослав не е могъл да оцелее на този студ и вероятно е починал от измръзване”, коментира шефът на карловския спасителен отряд Христо Стаматов. По думите му мястото, където Късовски е намерил смъртта си, е близо до заслон. Заради гъстата мъгла младият мъж не е могъл да стигне до него. Не е успял и да покори връх Ботев – бил е на час път от него.

“Поне 3 пъти претърсвахме района на “Маринка”. Не е трудно достъпна местност, но е пресечена. Има много дървета и паднали листа, което затруднява видимостта”, обясни началникът на сопотския отряд спасители Цвятко Цветков, цитиран от „24часа“. Той и екипът му са участвали в акцията до събота. Според Цветков туристът от столицата вероятно е търсил адреналин, след като на 26 октомври е тръгнал с колело от хижа “Тъжа” към връх Ботев.

Тъй като не е знаел маршрута, е разпитвал хижаря откъде да мине. Предната вечер пил доста ракия в хижата, а във фаталния ден – две бири. Със себе си взел само вода и концентрат, но не и храна. Бил сигурен, че ще качи върха за няколко часа и ще слезе в местността “Паниците” край Калофер. Извадил лош късмет, че не е бил забелязан на “Маринка”, където всеки ден имало пастири.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук