14.3 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Вече е известно мястото за нощувка на малките корморани в Бургас

Вече е известно мястото, където нощуват малките корморани в Бургас тази зима. Това е отново тръстиков масив около езерото Вая, но значително отдалечен от територията, където птиците се събираха само до преди година. Участниците в наблюдението на малките корморани от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) са открили новото място за нощувка през почивните дни по време на мониторинга на състоянието на бургаските езера.

Освен, че бе разбулена мистерията около нощувката на малките корморани, бе установено, че те са увеличили значително числеността си след последното застудяване. Ако само преди дни броят им беше едва 1 400, при последното преброяване са регистрирани над 7 000 птици. Тази цифра според специалистите е по-висока, защото в момента на разкриване на „тайното” място за нощувка голяма част от малките корморани вече са били кацнали на тръстиката. По-прецизни данни за зимуващите в Бургас малки корморани ще има при следващото наблюдение.

Най-вероятно малките корморани са променили нощувката си, защото на старото място се е появил фактор, които предизвика безпокойство сред птиците. Няколко години птиците  нощуваха на тръстиков масив от юго-източнатз страна на езерото Вая на самия път за квартал Меден рудник. Мястото е шумно, в резултат на интензивния автомобилен трафик.

По време на мониторинга на езерата извършван по проект „Живот за Бургаските езера” изпълняван от БДЗП към програма LIFE+ на ЕС са наблюдавани и първите за тази зима ушати гмурци. Те са най-редките от петте вида гмурци, срещащи се в България. Ушатите гмурци са видени в компанията на три червеноврати гмуреца – друг много красив и рядък обитател на бургаските езера.

Към пойните лебеди в нивите около езерата пък са се присъединили и първите тундрови лебеди или известни още като малък лебед. Близо тридесет птици се хранят заедно с пойните лебеди по нивите. Заедно с тях е наблюдаван още един елегантен и обаятелен вид птица – сивият жерав.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук