15.4 C
Бургас
петък, май 17, 2024

Вещаят рекордно ниски добиви на сол

Солта може да се окаже по-солена тази година. Производители прогнозират рекордно ниски добиви заради дъждовното време. И не изключват по-високи цени. 

„Водата преминава от басейн на басейн и при това свое движение повишава своята соленост”, обяснява Деян Томов – главен технолог на „Черноморски солници” – Бургас. Така в края на лятото в последния басейн солта кристализира. През следващите два месеца близо 100 работници, въоръжени със солничарски лопати, ще се включат в „бялата” жътва.

Солта се събира ръчно, с лопати. Така добивът не пречи на обитателите на резервата и езерото се превръща в дом на хиляди птици „Повече около 300 вода птици са установени тука в региона – от общо малко над 400 за България. Това се дължи най-вече, че е езерото е разположено под втория миграционен път на Европа – т.нар. „Виа Понтика”, обяснява екологът Спас Узунов.

Съвсем скоро събраната сол ще тръгне към цеховете за преработка и пакетиране. Заради лошото време обаче тази година добивите ще са много по-слаби. „Среднодишният добив на Бургаски солници е 40 000 тона сол – тази година мисля, че трудно бихме достигнали и 10 хиляди тона при добро развитие на времето през месеците септември-октомври, когато очаква да съберем тази сол”, обяснява Деян Томов – главен технолог на „Черноморски солници” – Бургас, цитиран от Нова телевизия.

За трапезата и размразяване на пътища всяка година използваме средно 150 000 тона сол. За това се налага и внос – предимно от Израел и Египет. Заради ниските добиви тази година солта може да ни излезе и по-солено.

„Липсата на нещо на пазара води до повишаването на неговата цена – да се надяваме, че няма да има много трусове – тъй като има доста фирми, които се занимават с внос”, твърди Деян Томов – главен технолог на „Черноморски солници” – Бургас.

А утре край бреговете на Атанасовското езеро ще се проведе и вторият фестивал на солта.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук