Над 1 500 порции рибена чорба ще се готвят едновременно за гостите и жителите на бургаския квартал. Това ще се случи в самия център на квартала, до читалище „Просвета„.
Мащабното количество рибена супа ще се готви едновременно в 78 килограмов тиган с диаметър 1,5 м и 250 килограмова неръждаема стоманена тава.
Кулинарните съдове са известни с внушителните си размери в страната и на целия Балканския полуостров. Заедно двата кухненски съда могат да изхранят близо 8000 човека наведнъж.
Подготовката за Никулденската трапеза започва още в късния следобед на 5-ти декември /петък/. Тогава в „юнашката“ тава ще бъдат сварени рибата и зеленчуците. На празничния Никулден рибената чорба ще бъде овкусена и към нея ще бъдат прибавени нужните подправки за характерен вкус и аромат.
Специален гост на събитието ще бъде майстор готвачът Ангел Ангелов от „Кулинарен историк“, а всички гости и жители на квартала ще получат „люспа“ от шаран за здраве и късмет.
Ето нужните продукти за „юнашката“ рибена супа
100 кг. риба – /шаран, толстолоп и сом/
40 кг. картофи
10кг. моркови
30 връзки магданоз
Всички продукти са осигурени безвъзмездно от фирми, приятели и двата пенсионерски клуба.