13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Вижте гигантските риби в Дунав

„Гигантските риби по поречието на Дунав” могат да видят бургазлии и гости на града в Природонаучната експозиция към Регионалния исторически музей. Изложбата е част от фонда на музея в Тутракан и е пренесена край морето по повод Международния ден на влажните зони – 2 февруари.

Официалното й откриване ще бъде на 5 февруари от 13.30 часа в залата на Природонаучния музей на ул. „К.Фотинов” 30. Фотоизложбата ще остане в Бургас до края на март тази година.

Дунав е най-голямата река в България и местообитание на около 80 вида риби. Една част от тях са характерни само за нея (дунавски ендемити), а друга част се срещат и в някои съседни, вливащи се в Черно море големи реки. През последните години, благодарение на човешката дейност, ихтиофауната на реката силно намалява. Есетровите риби са сред тези, които постепенно изчезват. А само преди 100 години от тях са се ловили гигантски екземпляри, тежащи по няколкостотин килограма. Именно тези улови са запечатани в снимките, представени в изложбата.

Рибарството по Дунав е традиционен източник на препитание на хората около реката от десетки хиляди години. Идеята за създаване на фотоархив с гигантски риби, хванати от рибари в Дунав, възниква по повод отбелязването на 30 годишнината от създаването на Етнографски музей в гр.Тутракан. Неин автор е Величко Атанасов, уредник в музея. Изложбата представя 32 фотоса на пъструга, бяла риба, сом и моруна с големи размери, уловени през годините в българската част на р. Дунав. Архивът съдържа снимки, които са направени от средата до края на XX век и повечето са дарение от частни лица. Най-старата снимка е от 1942 г. на моруна, уловена край с. Връв с тегло 393 кг. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук