13.8 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Вижте как Бургас празнува Никулден /видео/

Храм „Св. св. Кирил и Методий” отвори врати днес за Никулден, след като пет години беше затворен заради ремонт. По църквата се появиха пукнатини, след като при строителни дейности бяха подкопани основите и. Извърши се укрепване по  технологии, които се прилагат в света за спасяване на паметници на културата. Сега предстои да бъдат възстановени и стенописите, за да върне храмът някогашният си блясък. Днес Сливенския митрополит Йоаникий отслужи празнична света литургия.

За да усетят бургазлии още по-пълноценно празника, бяха разкрити и няколко пункта с традиционния рибен курбан, приготвен по стара рибарска рецепта.

Бургаски духовници осветиха курбана, а кметът Димитър Николов собственоръчно изпече две риби и разчупи обреден хляб. По старите бургазлии разгадаха по погачата, че през следващата година в Бургас ще се раждат повече момичета.

Днес в Бургас празнува и китайката Янли Жен, която преподава родния си език в Бургас. Тя поздрави бургазлии на български  и китайски.

Тази година Никулден ни пренесе в летните романтични дни на бургаския плаж. Морският бряг се „пренесе“ в центъра на Бургас. На импровизирания плаж има дори и сърф училище и водолази.

За бургаския дух от онова време допринасят и вестникарите, които  раздават най-новия брой на „Бургаски вестник“ по градските улици. В него всеки гражданин и гост на Бургас ще открие интересни факти за празника Никулден и какво трябва да има на трапезата ни за празника.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук