12.1 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Вижте кои междублокови пространства благоустрояват с Бюджет 2016

„Бюджет 2016 e справедлив, защото осигурява грижа и инвестиции във всички сфери, които обуславят успешното развитие на един град – образование, здравеопазване, транспорт, култура, социални дейности, околна среда, спорт, модерни технологии, инфраструктура“.

Това заяви днес при представянето на Бюджет 2016 кметът на община Бургас Димитър Николов. Той уточни, че рамката от 164 млн. лв. и предвидените пера са динамични, тъй като тепърва предстоят обществените обсъждания по кварталите и съставните селища.

„Бюджет 2016 е съставен така, че да осигури баланс между центъра на града и комплексите. Той стъпва върху предложенията и исканията на гражданите както по време на предизборната кампания, така и на постъпилите по-рано в Община Бургас. За да се осъществят всички предвидени инвестиции през 2016- та, отново впрягаме огромни усилия за разработването и печеленето на европейски проекти, с които да осигурим финансиране, което няма как да дойде от бургаския данъкоплатец“, допълни кметът Николов.

По думите му, основен акцент в Бюджет 2016 г. е подобряването на средата за живот в жилищните комплекси. Бюджетът залага на интегриран финансов ресурс от собствени средства на Община Бургас, външно финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж” и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Приоритети са облагородяването на междублоковите пространства и прилежащите улици, както и санирането на старите блокове. Капиталовата програма на Община Бургас предвижда поетапното изпълнение на благоустройства във всички комплекси, но в най-напреднал стадий са проектите за “Меден рудник” и “Възраждане”. Там предстои изграждане на нови паркоместа, детски и спортни площадки, тротоари и пешеходни зони, паркови пространства с нова паркова мебел. Предвидени са и съвременни решения за напояване, за събиране и оползотворяване на отпадъците.

След „Меден рудник“ и „Възраждане“, поетапно ще се работи в „Изгрев“, „Славейков“, „Зорница“, „Братя Миладинови“ и „Лазур“. Дейностите по благоустройството в тях ще продължат и през 2017 г.

Само в „Меден рудник“ реализацията на предвидените за благоустройство зони ще подобри жизнената среда на над 18 000 бургазлии, които живеят там.

Ще бъдат благоустроени пространствата между блоковете: 40, 41, 42, 43, 44, 46, 47, 48, 51, 52, 92, 93, 94, 95, 96. В момента се изпълнява благоустрояване на пространството между блокове 53, 55, 56, 57, 59.

В най-големия бургаски комплекс цялостна реконструкция ще претърпи пешеходният подлез на бул. „Захари Стоянов“. В междублоковите пространства са предвидени както места за паркиране, така подновяване на настилки на тротоари и прилежащи улици, спортни игрища, детски площадки, кътове за отдих и зелени площи. Въвеждат се иновативни системи за оползотворяване на дъждовната вода и площадки за компостиране на растителни отпадъци, енергийноефективно улично осветление.

За Централна градска част и кв. „Възраждане“ през 2016 г. стартират инвестиции, също свързани с обновяване на улици и междублокови пространства. Във „Възраждане“ проектите включват изграждане на паркоместа, детски площадки, кътове за отдих и спорт. Ще бъдат ремонтирани участъците между улиците „Дебелт“ и „Гладстон“, улиците „Христо Фотев“, „Цар Самуил“, „Македония“, „Пробуда“, „Любен Каравелов“ и „Левски“, заедно с междублоковите пространства между тях.

Община Бургас започва ускорена подготовка на проекти за селата, с които ще кандидатства по Програмата за развитие на селските райони.

Едновременно с подобряване на жизнената среда в междублоковите пространства, през 2016-та ще тръгне с по-бързи темпове санирането на старите жилищни блокове. Догодина пълна промяна ще претърпят 180 блока във всички комплекси.

Продължава и благоустрояването на обществено значими пространства. В началото на годината започва реконструкцията на площад „Жени Патева“, пред Стария съд. Проектът предвижда обновяване на площадното пространство с възможност за масови прояви и временни изложби на открито, разполагане на детска площадка за възрастова група от 3 до 12 г., изграждане на места за отдих на открито, възстановяване на тротоарни и алейни настилки, елементи на градско обзавеждане, енергоспестяващо улично и алейно осветление, обновяване на зелените площи, видеонаблюдение.

Съвместно с държавата ще започне изграждането на Морски експозиционен център, който ще бъде разположен между старата Магазия и Морска гара. Предстои пълно обновяване на историческото ядро на Морската градина, както и реализирането на втория етап от реконструкцията на ул. „Батенберг“.

През новата година ще приключи цялостното укрепване и възстановяване на стенописите в храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Започва строителството на новия учебен корпус „Ал. Г. Коджакафалията“ и на нова детска градина към ЦДГ „Чайка“ в “Меден рудник”. Новата детска градина в село Маринка ще отвори врати през 2016-та, както и новата детска ясла в квартал Сарафово. Ще се проектира и нова детска градина в квартал “Горно Езерово”.

Община Бургас ще инвестира средства за възраждане на професионалните гимназии. Предвидени е обновяване на сградите и съвременно оборудване на специализираните кабинети в шестте големи професионални училища на Бургас – Механотехникум, Електротехникум, Гимназия по туризъм, Строителен техникум, Търговска гимназия, Професионална гимназия по транспорт.

Стартира превръщането на ученическите дворове в модерни зони за спорт и отдих със съвременни настилки и уреди. Ще се стартира с училищата „Елин Пелин“ и „Кирил и Методий“, „впоследствие с Братя Миладинови“, „Васил Априлов“.

Тотален ремонт на кухни и ново кухненско оборудване ще има във всички детски градини в Община Бургас.

Започва поетапното въвеждане на системата за здравословно хранене не само в детските градини, но и в училищата. Превръщането на училищните столове в модерни, красиви и удобни места за разнообразно хранене, ще е тенденцията през следващите години. През 2016-та пълна промяна пилотно ще претърпят столовите помещения в училищата „Кирил и Методий“ и „Петко Росен“.

Кметът Димитър Николов обяви, че е в напреднала комуникация с ръководството на Националната художествена академия за откриването на клон в Бургас.

500 000 лева ще инвестира Община Бургас през 2016-та г. за изграждането на сградата за Медицинския факултет към Университет “Проф. д-р Асен Златаров”. Пак през следващата година ще заработи и новият здравен пункт в Крайморие. Строителството на ново отделение за химиотерапия и закупуването на съвременна медицинска техника ще е основна задача през новата година. Предстои и откриването на ново дерматологично отделение в МБАЛ и закриването на старото „кожно“.

Дългоочакваната сграда за нова градска библиотека с музей на съвременното изкуство на мястото на бившето немско училище започва да се строи през 2016- та. Предстои изпълнението на втория и третия етап на проекта за благоустрояване на археологически комплекс “Акве Калиде”.

Продължава модернизацията на обществения транспорт и изграждане на обходни маршрути с цел облекчаване на трафика в градската среда. Предстои въвеждането на интегрираните системи за управление на транспорта – информационни табла в автобусите и по спирките, видеонаблюдение в автобуси, спирки и кръстовища, електронна билетна система и въвеждането на бързата автобусна линия.

През 2016- та г. ще бъдат завършени велоалеите до Сарафово, местността „Пода“, Минерални бани.

През първите месеци на 2016 г. предстои да приключи проектът за кръгово кръстовище на Трапезица.

Стартира изграждането на няколко социални центъра: Център за рехабилитация и психологическа подкрепа за деца с детска церебрална парализа, аутизъм и соматични увреждания в парка на вилна зона „Минерални бани”, Дневен център за хора с ментални проблеми /ще бъде изграден на мястото на бившия Отрезвител/, Дневен център за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства, Дневен център за деца в увреждания в Приморски парк, Център за жертви на сексуално насилие.

Започва изграждане на спортен комплекс в “Славейков” с покрит олимпийски басейн и футболно игрище. Продължава строителството на многофункционална зала Арена Бургас, като ще се разчита на помощта на държавата.

През 2016- та година започва проектирането на мултифункционален спортен комплекс в „Меден рудник“ с две футболни игрища, едно за баскетбол, едно за волейбол, скейт, фитнес, детски открит басейн. Предстои изграждането на нови зони за спорт в комплексите и училищата.

Продължават строителните дейности на ВиК мрежите в Черно море и Рудник, с изграждане на напорен тръбопровод за отвеждане на отпадни води до ПСОВ Ветрен. Стартират строително – монтажните дейности по II – ри етап на канализация в гр. Българово. Ще бъде изградена мрежа с обща дължина 12 981 м. На финален етап са водните цикли във Ветрен – Минерални бани – Банево, ще се финализира и канализацията в Маринка.

Община Бургас продължава с работата по проекти, свързани с опазване на околната среда и водните пространства. След първите три мобилни станции за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци, които функционират в кв. Възраждане, ж.к. Лазур и ЦГЧ, в инвестиционната програма на Общината е предвидено изграждане още 6 такива, които да обслужват и останалите жилищни квартали.

Ще продължи изграждането на подземни контейнери за отпадъци.

Продължават дейностите по корекцията на река Отманлийска с изграждане на нов оточен канал и укрепването на крайбрежието Бургас – Сарафово, заради свлачищните процеси.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук