11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Вижте кой грабна наградите на фестивала „Несебър без граници”,

Голямата награда в първото издание на фестивала за хора с увреждания „Несебър без граници”, който бе под патронажа на кмета на Несебър Николай Димитров, спечелиха Диана Головченко, Максим Веретин, Вадим Григорьев, Александр Власов и Владислав Расщупкин с изпълнението си в категория „Жестово пеене“. Талантите са от гр. Караганда, Казахстан. Първо място в соловото пеене грабна тяхната съгражданка – Гульназ Елеусизова. Пак участници от същия град впечатлиха журито и в категорията за пеене в дует, като наградата завоюваха Гульназ Елеусизова и Адиль Уралбаев. В груповото пеене с първо място бяха отличени представителите на Певческа фолклорна група „Надежда“ към Клуб на инвалида в гр. Средец, а танцов колектив „Чайка“ към ЦСРИХЗУ – Бургас, бе отличен с първо място за хореография. При танците на инвалидна количка първа стана чаровната Айгуль Балмагамбетова от Караганда, а при жестовото пеене – Вадим Григорьев и Александр Власов от същия казахстански град.

62531Дейно участие и заслужено признание на фестивала в Несебър имаше и за „Дружеството на инвалидите – Обзор“ : първо място в категория сценично изкуство, две отличия за Кирил Коев – първа награда за художествено четене и втора награда за сценично майсторство, поощрителна награда за художествено творчество бе връчена на над 70-годишната Веселина Балева, а Цанка Георгиева, председател на дружеството в Обзор, получи специална грамота от град Караганда.

Представителите на „Дружеството на инвалидите – Обзор“ освен чрез песни и художествено четене, бяха единствените участници, които представиха пана, изработени от миди, корали и камъчета, ръчно плетени на една кука карета, покривки за маси, детски дрешки, както и майсторски изработен с една ръка гоблен, който спря погледите със своята прецизност.

IMG_7381 copyСпециален приз от фестивала получи и Светлин Карагьозов от Несебър, който впечатли журито с виртуозни рок изпълнения. Извънредна награда бе присъдена на Анастасия Огнева, която показа сила на духа, неизчерпаема воля и артистично присъствие на сцената.

68060Победителят от „България търси талант 2015” Пламен Любенов  бе в  журито на първото издание на фестивала „Несебър без граници”. Той заедно с изпълнителния директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски и вокалния педагог Димитър Йорданов имаха нелеката задача да отсяват над 80 таланти, участниците от България и Казахстан, на възраст от 12 до 78 години.

Организатори на форума, който даде сцена за изява на хора с увреждания са община Несебър, Съюза на инвалидите в България (СИБ) и Сдружение Център за рехабилитация на хора с увреждания “ Лайықты өмiр“ (гр. Караганда, Република Казахстан). На официалното откриване на фестивала кметът Николай Димитров обяви, че общината се е заела с адаптирането на много от културните забележителности, защото един град като Несебър, който е световна ценност, трябва да бъде достъпен за всички. Той призова хотелиерите също да помислят за хората с увреждания. Любов Дудченко, зам.-председател на сдружението от Казахстан, обясни на откриването защо  фестивала, в който участват предимно млади хора, е със състезателен характер. Тя разкри, че чрез творчеството хората с увреждания могат да променят живота си, като подобрят неговото качество. IMG_7345 copyПредседателят на журито – Минчо Коралски, който е председател на Агенцията за хората с увреждания, поздрави участниците, като ги нарече хора с неограничени възможности. Той подчерта, че всеки един от тях е победител, най-малкото, защото „вече е победил във себе си неувереността и липсата на вяра в собствените сили“. От името на Управителния съвет на Българо-Казахстанската асоциация за подкрепа и интеграция на хората с физически увреждания кратко слово произнесе и доц. д-р Генчо Вълчев, който бе категоричен че фестивалът е уникален по своята същност. Председателят на „Дружеството на инвалидите – Обзор“ Цанка Георгиева също приветства участниците в първото издание на „Несебър без граници“ и им пожела успех.

Малко преди конкурсната част Пламен Любенов поздрави всички присъстващи със свой уникален танц, предизвиквайки експлозия от аплодисменти, а след това зае своето място в журито. Конкурсната програма протече в два последователни дни и показа, че за изкуството и таланта, граници няма. Намеренията на организаторите са фестивалът да разшири своята  рамка и в следващите издания да има участници, както от бившите съветски републики, така и от Западна Европа.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук