14.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Вижте новото арт средище на Созопол /видео/

Созопол с ново културно пространство. В  Европейски център за изкуства, местни занаяти и традиции, бившата данъчна служба,  беше открита експозицията „ Стария Созопол“. Това ще бъде едно еклектично пространство, в което да си дават среща различните изкуства.

Петя Чапевова- зам. кмет на Община Созопол: „ Созопол продължава да увеличава местата за култура. Ще се случва култура , ще се случва среща на художници, на деятели на изкуството. Този прекрасен втори етаж, който е  превърнат в галерия , както спомена  и директора на нашия Археологически музей,  едни динамично случващи се експозиции.”

В експозицията са показани, както автентични  икони от XVII-XIX век , така и картини на местните художници Яни Хрисопулос, Петър Катерков и съвременни автори. Част от платната са дарения на частни колекционери и се показват за първи път.

Иван Бахчеванов- директор на Художествената галерия в Созопол : ”Една картина, която е уникална. Няколко пъти искат от Националната галерия да направим на Петър Катерков изложба в Националната галерия , да го популяризираме като автор , защото той и Яни Хрисопулос, са авторите, които са възпитани от професор Мутафов.”

Изложбата беше открита от директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който каза, че първоначалната идея е била вторият етаж на Европейския център за изкуства да се превърне в иконна зала, но после се е взело решение експозициите да се сменят.

проф. Казимир Попконстантинов- археолог: „Експозицията е много елегантна, с много вкус е представена . Радвам се, че го няма онзи панаирджийски стил, който наблюдаваме при много от експозициите, независимо от какво естество са дали изкуство, дали археология, дали етнография.”

В дворното пространство на сградата ще се провеждат обучението на деца и възрастни в приложни изкуства, местни традиционни и художествени занаяти.

Възрожденската сграда ,,Дукова къща’’, където се помещава ,,Центъра за изкуства, местни художествени занаяти и традиции ‘’ е недвижима културна ценност с категория ,,местно значение’’. По архивни данни сградата е построена през 60-те години на XIX век като фамилна къща от Дука Дуков – един от кметовете на гр. Созопол.

През 2007 г. къщата е почти напълно унищожена от пожар. Със съдействието на министъра на финансите Симеон Дянков, сградата е предоставена за културни нужди на община Созопол. Възстановяването ѝ се осъществява в рамките на проект ,,Европейски център за изкуство, местни занаяти и традиции”, по програма „Развитие на сектор рибарство”.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук