15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Вижте програмата за Йордановден

Броени дни до отговорите на въпросите – колко са смелчаците в Бургас и кой от тях е най-добър плувец. Това ще научим след ритуала по спасяване на Светия кръст на 6 януари /сряда/, когато честваме един от най-светлите и значими християнски празници – Богоявление, наричан още Йордановден.

И тази година, спазвайки традицията, на куражлиите ще бъде дадена възможност да се преборят с бурните и ледени води на Черно море и да извадят кръста. Ритуалът символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Желаещите да премерят сили с ниските градуси на зимното море трябва да имат навършени 16 години и да се запишат за участие на моста от 09.30 до 10.45 часа на 6 януари. Записването ще се извършва само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

Честванията за Йордановден ще започнат още в 08.30 часа в сряда, когато Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий и бургаското духовенство ще отслужат празнична Света литургия в храм „Света Богородица“.

На 6-ти януари, пак по стародавна традиция, се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Ритуалът бележи началото си през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първия водосвет. След известно прекъсване, той е подновен през 1879 г. и се извършва до днес.

Дядо Иоаникий ще благослави бойните знамената от Военен гарнизон-Бургас и ще отслужи молебен за здраве на българското войнство в 10.30 часа на пл. „Атанас Сиреков“ /пред Община Бургас/.

Литийното шествие за спасяването на Светия кръст ще започне в 10.45 часа и ще премине по пл. „Атанас Сиреков“ – ул. „Алеко Богориди“ – Морската градина – Моста. Началният час на ритуала за спасяване на кръста ще бъде в 11.00 часа.

Ден по-рано, на 5-ти януари, ще започнат събитията, посветени на 168-годишнината от рождението на Христо Ботев. Литературни четения в 18.00 часа във Военния клуб в Бургас ще припомнят творчеството и гения на поета.

Почит към революционното и родолюбиво дело на Христо Ботев ще бъде отдадена с венци и цветя на 6-ти януари от 11.30 часа пред бюст-паметника в Морската градина.

 

ПРОГРАМА

ЙОРДАНОВДЕН /БОГОЯВЛЕНИЕ/

и

168 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО

НА ХРИСТО БОТЕВ

5 януари /вторник/

18.00 часа

зала 7 на Военен клуб-Бургас

Отбелязване на 168 години от рождението на Христо Ботев

от едноименния литературен клуб

06 януари /сряда/

08.30 часа

храм „Света Богородица“

Празнична Света Литургия

по повод Йордановден /Богоявление/

10.30 часа

пл. „Атанас Сиреков“

Освещаване на бойните знамена и водосвет за здраве

на българското войнство от Гарнизон Бургас

10.45 часа

от пл. „Атанас Сиреков“ до Моста

Литийно шествие за спасяване на Светия кръст

11.00 часа

Моста – Спасяване на Светия кръст

11.30 часа

Паметник на Христо Ботев в Приморски парк

Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя

по повод 168 години от рождението на Христо Ботев

12.00 часа

Галерия „Богориди“ /ул. „Богориди“ №48/

Традиционна изложба „Богоявление“

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук