14.3 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Вижте пълната програма на Фестивала на виното в Бургас!

*Посетители ще имат възможност от 28 до 31 юли да се запознаят с над 300 марки вина във Флората

 

            Над 300 марки качествени вина очакват посетителите на ІІІ Бургаски фестивал на виното. Освен българските, тази година бургаската публика ще има възможността да дегустира и продукти от Италия, Испания, Германия, Чили и Аржентина.

От 28 да 31 юли Експо център „Флора“ в Бургас отново ще събере професионалисти и ценители  на виното.

Носителите на престижни награди от световни конкурси ще представят пред жителите и гостите на града отбрани продукти, които ще могат да се дегустират и закупят на цени на производителите.

Тема на тазгодишния Бургаски фестивал на виното е сорт Шардоне. За обявяване на носителя на наградата „Шардоне на Бургаския фестивал на виното 2016“, Националната лозаро-винарска камара организира конкурс с професионално жури. Участващите в конкурса вина ще бъдат представени и на конкурса „Изборът на потребителите“, който ще направи своя класация.

Майсторски класове и дегустации ще водят български и чуждестранни експерти по темите: „Вината на Мелнишкия регион“, „Винарската анимация – в избата и в ресторанта“,  „Българска премиера на интернет платформата Wine & Food Society, „Wine Education Trust в България“, „Златните вина на България – дегустация на български вина, медалисти от световни конкурси“, „Грузинските вина“, „Оранжевите вина“ и др.

В хранителната зона ще се представят производителите на традиционни местни и млечни продукти и деликатеси. Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“ с председател Димитър Маджаров отново ще зарадва почитателите си с оригинални произведения по стари български рецепти. Най-верният спътник на виното – хлябът, ще бъде представен от производителите на традиционен български хляб от лимец.

В гурме зоната ще се предлагат различни тапаси според вината, които ще се дегустират. Ще има мини блек ангъс бъргъри, португалски рибни тапаси, прошуто, френски сирена и много други кулинарни предизвикателства. Шеф Машков ще предложи и уникални телешки ребра и сьомга, приготвени по Sous Vide технология,  Шеф Радичев ще представи много разнообразни хапки с трюфели и манатарки.

За първи път в Бургас  ще се предложат за дегустация и така нашумелите оранжеви вина.

Вече неразделна част от събитието е организираният години наред от Националната лозаро-винарска камара и асоциация „Активни потребители“ конкурс „Продукт на потребителя“, който ще даде възможност посетителите да определят най-доброто според тях бяло, розе и червено вино на ІІІ Бургаски фестивал на виното.

Блиц-курсът „Магията на дегустацията“, воден от италианския сомелиер „Маурицио Ферери“, тази година е на тема „Чашите за дегустация на вино“.

Още много и разнообразни събития и винени предизвикателства ще очакват посетителите и тази година от 28 до 31 юли август в изложбен център „Флора“ в Бургас.

ІІІ Бургаски фестивал на виното се организира от Националната лозаро-винарска камара, „Експо тим“ ООД с подкрепата на Община Бургас.

 

 

Билети за Wine Fest Burgas 2016

 

От 28 до 31 юли от 14,00 до 22,00 часа в Експо Център Флора – Морска градина.

Еднодневен билет – включващ посещение и дегустация по щандовете – 7лв.
http://www.ticketpro.bg/jnp/exhibitions/1907607-wine-fest-2016.html

 

Комбиниран билет

https://grabo.bg/burgas/wine-fest-049w5d

 

Съпътстваща програма

 

27. 07.2016

 

16.00                           Конкурс „Шардоне на 2016“ – хотел „Милано“, Бургас

(дегустация на професионално жури)

 

28. 07.2016

 

14.00 – 20.00 –            Конкурс „Изборът на потребителите – Шардоне“

 

15.00 – 16.00              Вината на Грузия. Презентация с дегустация

Лектор:

Николета  Дикова – енолог

 

17.00 – 17.30 –            Официално откриване

 

17.30 – 18.00 –            Връчване на отличията от конкурса „Шардоне на Бургаския                                      фестивал на виното 2016“

 

18.00 – 19.00 –            Вината на Мелнишкият регион. Презентация с дегустация.

Лектор:

Инж. Стойчо Стоев – енолог, международен дегустатор,                                           управител на ВИ „Меди валей“ – Изба на годината 2016

19.00 – 20.00 –            Златните вина на България

Лектор: Дегустация с Вихрен Велков – сомелиер № 1 на България                           за 2012 г.

 

29. 07. 2016

 

 

14.00 – 14.20 –            Връчване на наградите от конкурса „Изборът на потребителите                                2016  – Шардоне“

 

15.00 – 20.00 –            Конкурс „Изборът на потребителите – бели, розе и червени вина“

 

 

15.00 – 16.00 –            Винарската анимация – в избата и в ресторанта

Лектор:

                                   Инж. техн. д-р Светлана Станева, специалност                                                         „Алтернативен туризъм“ в ЛТУ – София

 

16.00 – 17.00 –            Виненото образование в България – реалност или химера

Лектори:

                                   Александър Скорчев  WSAB мениджър, номиниран лектор,                                                съучредител на Българската Академия за вино и Спиртни напитки. Винен експерт с 11 години опит във винената индустрия                               като главен сомелиер и байер, притежаващ WSET Advanced                                           сертификат и настоящ WSET Diploma студент.

                                 Едуард Куриян, WSAB лектор, съучредител, ръководи собствена                            малка винарска изба. С непрестанен интерес и посвещение                                      преминава Advanced Level в WSET Лондон, учи WSET Diploma                                  Level в момента и е част от съдийския екип в реномирания                                                International Wine Challenge London.

                                 Димитър Николов, WSAB лектор, съучредител. Винен експерт с                            12 годишен опит. Получава образование в ISG Chicago и Advanced                              Level в WSET London.
От хоби виното се превръща в кариера в корпоративния свят с                                 длъжност байер за голяма международна верига в две държави.                                Постоянен член на журито и съдийския екип на Decanter WWA,                             London и Mindus Vini в Германия.

 

18.00 – 19.00 –            Българска премиера на интернет платформата Wine & Food Society

Лектор:

                                   Георги Ганчев – Основател на Wine & Food Society

 

19.00 – 20.00              Оранжевото вино – ефект или дефект.

Презентация с дегустация на 5 вина

Лектор:

Едуард Куриян, WSAB лектор, съучредител, ръководи собствена                            малка винарска изба. С непрестанен интерес и посвещение                                      преминава Advanced Level в WSET Лондон, учи WSET                                     Diploma Level в момента и е част от съдийския екип в                                                реномирания             International Wine Challenge London.

 

 

 

 

30. 07. 2016

 

17.00 – 18.00 –            Чашите за дегустация

Лектор:

 

                                   Маурицио Ферери – Председател на асоциацията на италианските                          сомелиери в България

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук