11.5 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Вижте уникалната изложба на църковни реликви в Бургас /видео/

По време на Великденските празници бургазлии и гостите на града могат да разгледат изложбата „Християнският ритуал – тайнства и послания”, представяща църковна утвар от периода на Възраждането.

Колекцията е фондовете на  историческия музей във  Велико Търново и съдържа десетки предмети, с които са си служили свещениците от периода преди Освобождението и първите десетилетия на 20-ти век. Някои от експонатите са били част от интериора на храмовете, в които българите не само са отправяли молитви, а са търсили убежище при нападение.

Много от предметите, използвани като утвар, притежават висока художествена стойност.  Изработени са от скъпи метали и са украсени с релефна украса и инкрустирани камъни.

В изложбата могат да се видят още  хоругвени кръстове, рипиди, кандила, свещници, икони, йерусалимии , които обрисуват една детайлна картина на духовния живот на предците ни по време на Възраждането.

Най-ценното в нея обаче са изключително редките икони – таблетки. Това е специфична група двустранни икони, изпълнени върху плат или дърво, за които се предполага, че са създадени в средновековна Русия през ХV – XVIII в.

В изложбата са показани и много ценни икони, творения на зографи от Тревненската иконописна школа, които  имат висока художествена стойност.  Повечето от тях са датирани от 1874 г. и са били храмови икони в различни села на Карнобатския район.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук