16 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Визите – основна пречка за инвестиции у нас

Искаме съдействие на по-високо ниво за подобряване на бизнес средата в България и облекчаване на процедурите по разкриване на бизнес от чуждестранни граждани. Това заяви при откриването на втория  международен инвестиционен форум „Новата икономика на България – пътят на Изток” в Поморие, председателят на българо-арабската бизнес асоциация, Зияд Ел Масри. По думите му, решения за това има.

Той даде за пример Сърбия, където няма пречка за свободно преминаване на граждани от арабските страни. Страната вече имала и сключен договор с арабските авиолинии, което дало завиден тласък на туризма.

Ел Масри е на мнение, че страната ни също би могла да привлече инвестиции, ако предприеме стъпки за облекчаването на визовия режим. „Това е възможност за привличане на така наречените уикенд  туристи, както се случва в Сърбия в момента. Това неминуемо ще влее свежи средства в икономиката на страната”, категоричен е Зияд Ел Масри.

Той допълни, че това е възможно само при добро разбирателство между държавни институции, асоциации и бизнес. Българо -арабската асоциация е включила предложенията в дългосрочната си програма до 2020 година. По думите на Ел Масри , у нас вече са влезли над 2 милиарда лева от чужди страни.

„Форумът, който провеждаме днес не е машина за печатане на пари. Той дава мостът, позицията, която могат да обсъдят две страни. Всичко зависи бизнесмените, които присъстват тук”, каза в заключение той.

По време на форума стана ясно, че руските инвеститори имат известни притеснения, относно наложените европейски санкции заради кризата в Украйна. Като страна членка на евросъюза, България също попада сред страните, в които руснаците ще инвестират след сериозен анализ и на икономическата, и на политическата обстановка.

„Въпреки всичко, руските граждани са готови да влагат пари в България в краткосрочни и дългосрочни проекти. Ние също имаме стратегическо географско разположение. Готови сме да работим с всички страни”, каза по време форума консулът на Руската федерация – Максим Алешин.

Визовите ограничения за страни от близкия изток се оказаха основна пречка и за представители на мароканския бизнес да инвестират у нас. „Времето е пари, а визовите процедури отнемат много време. България би била привлекателна страна за инвестиции ако това бъде променено. Трябва да има облекчения. Към момента, вътрешният пазар на страна не представлява особен интерес за мароканските бизнесмени, които са отправили поглед към страните от северна Африка, където има 100-милионен пазар. Съотношението е видно за всеки – 100 към 7”, заявиха представители на бизнеса от Кралство Мароко.

Възможностите на България и плюсовете и като страна, привлекателна за чуждестранните инвеститори, представи зам .-председателят на Българската агенция за инвестиции, Костадин Джатев. Той увери чуждестранните гости, че страната ни е политически и икономически стабилна. Като основен плюс на България в борбата с останалите балкански страни, той изтъкна изключително ниските данъци.

Форумът в Поморие бе открит от областния управител на област Бургас, Павел Маринов. Събитието ще продължи три дни. Днес следобед ще бъде открито и изложение, което ще представи продукцията на родни производители от десетки сектори – селско стопанство, строителство, хранителна промишленост и др. Международният форум се провежда за втора поредна година в Гранд хотел „Поморие”. В днешния първи ден се включиха и кметове на Черноморски общини, дипломатически представители от арабски страни, Русия, Казахстан, Турция и Виетнам, Мароко.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук