11.5 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Винарско и Вратица вдигнаха протест. Затвориха пътя за Айтос /СНИМКИ/

Жителите на две села в община Камено се обявиха против изграждането на кариера за добив на трошен камък за пътни настилки и строителни материали. Повече от сто души блокираха основния път за град Айтос в знак на протест срещу намеренията на вече избрания концесионер. Те настояват за анулиране на договора, станал факт с решение на Министерски съвет още през 2010 година. Притесненията на хората във Винарско и Вратица са, че ще останат без вода. По план бъдещата кариера трябва да се изгради в местността „Каяка“, където е каптажа и основния водоизточник на населените места.

„След като започне работа кариерата ще ни спре водата. Ще има разместване на земните пластове и ще останем без вода. Без вода в селото просто няма живот. Ако трябва ще стигнем и до Европесйки съюз, до Хага, до където и да се наложи. Ако кариера има – живот за нас няма“, казаха жителите на Винарско. Инициативен комитет от селото води съдебни битки срещу концесията. Казусът на стигна до Върховен административен съд, от който се очаква решение в началото на октомври.

„Без вода няма живот. Затова сме казали не и категорично казваме още веднъж, не. Подчертавам – ще се борим докрай“, каза кметът на селото Стайко Манев. Ако кариерата стане факт – ще бъде втора между двете села. В съседното на Винарско – село Вратица, освен за водата хората се притесняват и за къщите си. Димитър Делийски твърди, че сериозните пукнатини по къщата му са от взривете в  сега съществуващата кариера за добив на интерни материали.

От екоинспекцията в Бургас твърдят, че концесионерът разполага с всички необходими документи за изграждане на карирата между Винарско и Вратица, а опасност за водата в населените места – няма. „Позовавайки се на становище на другите компетентни органи – основно Баейнова дирекция, която е дала становище за водата – ние сме взели решение да съгласуваме предложението“, каза Таня Манолова от РИОСВ – Бургас.  Днес отдаденият терен се използва за пасища. Местните твърдят, че там имало и останки от римска крепост. Концесионният договор за каменната кариера е за срок от 25 години.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук