9.3 C
Бургас
вторник, май 14, 2024

ВКС потвърди ефективната присъда на Надя Иванова за убийство на пътя

Върховният касационен съд потвърди ефективната присъда на Апелативен съд Бургас, който осъди Надя Иванова на една година и два месеца затвор. 33- годишната Надя е призната за виновна за това , че на 17 юни м.г. е прегазила 12-годишната Валя на пешеходна пътека в Бургас. Наложеното наказание е при първоначален „общ” режим и лишаване от право за управление на МПС .

Касационното производство е образувано по жалби на подсъдимата за връщане на делото за ново разглеждане от първата. Майката на загиналата Валя, като частен обвинител също е искала отмяна на съдебния акт и връщане на делото за ново разглеждане с искане за увеличаване на наказанието.

Прокурорът от Върховната касационна прокуратура намира жалбите за неоснователни и счита, че решението следва да бъде оставено в сила.

Върховният касационен съд споделя изцяло аргументите на Апелативния съд, че наложеното наказание следва да бъде изтърпяно ефективно. Първостепенна цел на наказанието е поправянето и превъзпитанието на осъдения, но нуждите на генералната превенция също не могат да се подценяват. Допуснатите от подсъдимата нарушения на правилата за движение са изключително груби и завишават обществената й опасност като водач на моторно превозно средство. Несъобразяването на скоростта на движение на автомобила с конкретната пътна обстановка- приближаване към кръстовище, с пътните знаци и пътната маркировка- наличие на пешеходна пътека, с поведението на водачите на другите превозни средства, спиращи за да пропуснат преминаващите по нея три деца са обстоятелства, сочещи на драстично несъобразяване от страна на подсъдимата с основните й задължения като шофьор и пряко застрашаващи живота и здравето на пешеходците. Затова и настоящата инстанция намира, че не само за постигане на превантивната цел на наказанието по отношение членовете на обществото, но и за поправянето и превъзпитанието на И. в посока спазване на законите е необходимо тя да изтърпи наложеното й наказание. Искането за условното осъждане е неоснователно, се посочва в решението на съда.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук