15.4 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Влакчето на солта направи първата обиколка в Солници – Бургас с 50 гости

Влакчето на солта – най-новата туристическа атракция в Бургас направи първата си обиколка в солниците днес. Специален гост на събитието бе Мария Мутафчиева – Мери от бургаската банда „Мери бойс бенд” заедно с чаровната й дъщеря Мими.

„Тези 15 минути, разходка с влакчето, са най-хубавите в живота ми” сподели петокласничката Мими, след като се повози на туристическата теснолинейка.

Над 50 бяха гостите, които се качиха на специално пригодените за туристи вагончета и се разходиха за пръв път сред червените води на лагуната – Атанасовско езеро. Първите гости на влакчето на солта се запознаха с традиционния солодобив, провеждан в езерото, докато пътуваха с железницата и посетиха специално изградената последна спирка на влакчето, известна като седма помпена станция. На спирката има специално построена платформа за наблюдение на птици в резерват „Атанасовско езеро” и беседка за  почивка на посетителите. От това място могат да се наблюдават почиващите си в защитената територия къдроглави и розови пеликани.

Туристическата железница предлага разходка сред плитките води на свръхсоленото езеро, където вече 106 години се добива сол, чрез слънчево изпаряване на морска вода. Създадени са три маршрута за влакчето, което се движи по релси, опасващи всички басейни – кристализатори, в които се получава солта.

Вагончетата за туристи ще се движат само през активния летен сезон, който съвпада с периода на солодобив и ще се движат по различните маршрути, за да не пречат на процесите на производство на солта.

Ако искате да се качите на единственото в страната влакче на солта може да го направите след предварителна заявка направена към дружеството „Черноморски солници”, което ще стопанисва и оперира атракцията. Цената на билета за възрастни и деца е 5 лева.

Единствената по рода си природо-туристическа атракция „Влакче на солта” стана възможна благодарение на партньорството между „Черноморски солници” АД и Българско дружество за защита на птиците по проект „Живот за Бургаските езера” изпълняван към програма LIFE+ на ЕС.

Влакчето на солта е част от първия и единствен туристически маршрут, специално създаден за езерата Вая, Атанасовско и комплекът от водоеми Мандра-Пода – „Животът на бургаските езера”. Маршрутът, освен неповторимата разходка след белите планини от сол, предлага още 12 места сред езерата на Бургас, където има специално изградена инфраструктура за отдих и почивка на посетителите.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук