11 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Влюбени потъват за вечна вярност край Приморско. Кметът ги венчае под вода

Българка и холандец ще разменят пръстени под вода в залива „Крокодилите” край Черноморския град. Щурата венчавка е насрочена за месец август. Трескавата подготовка за церемонията, която ще се състои на цели седем метра дълбочина, тече с пълна сила.

Мидена черупка с пръстени на влюбените ще даде русалка

Хубавицата ще изплува от водата, където ще остане през цялото време, в което гостите пристигат – скрита от погледите на всички. В подводния ритуал ще се включи дори кметът на Приморско, Димитър Германов, който заявил пълна готовност да облече специална екипировка и да венчае влюбените. Преговори се водят и с попа в курортния град.

Роклята на булката е почти готова. Тя ще носи удобна за гмуркане дреха от воали, които ще се разгърнат около нея под водата. Част от сватбения тоалет ще бъде и красив булчински букет от ръковини, миди и бели цветя. Шоков курс по гмуркане ще трябва да преминат не само булката и младоженецът, а и шаферките и въобще всички гости, които искат да присъстват на ритуала.

Бъдещите младоженци са избрали подводния параклис „Св. Николай Чудотворец”

Той е единствен по рода си в православни води. Изграден е от красиви плочи, дело на скулптора Никола Диков. На една от тях, изработенa изцяло от бронз, е изваян образът на светеца, покровител на рибарите и мореплавателите, а друга представлява олтар със свещник и метален кръст. „За равен брой“, гласи послание на една от плочите на параклиса – познат поздрав за рибари и водолази.

Миряните могат да запалят специални свещи, да отправят политва на дъното на морето, разказва дайвинг-инструктора Иво Попов. Идеята за създаването на светото място е на неговия баща – Тодор Попов, който ръководи водолазен център „Посейдон”. Отскоро се „гмуркат” и в сватбените тържества.

Основен организатор на церемониите под вода обаче е Ирина Бадалова – проектант по професия и невероятен фен на гмуркането, съще член на клуба. Първата подводна сватба, насрочена за август, ще започне на съседен до местността „Крокодилите” плаж. Интересната част ще бъде на седем метра под водата. Ще се лее шампанско, ще се разменят халки, ще се правят снимки.

През миналата година, мераклии за сватба в залива били и младоженци от Норвегия

Тъщата обаче се уплашила да не се удави. Така, младото семейство имало стандартна церемония на плажа, разказва Ирина. В подводния параклис могат да се извършват и кръщенета. Обмисля се и опция за разводи, но към момента нямало адвокати-ентусиасти.

От водолазен клуб „Посейдон” това лято са подготвили и още една изненада за влюбените – сключване на брак във въздуха. Идеяата била в зародиш, но вече имало мераклии да се венчаят с парашут. Датата обаче се пази в тайна.

Първата сватба под водата в света се провела в Ко Крадан на юг от Тайланд през 1997 г. От тогава тази идея се е разпространила по целия свят. А този остров в провинция Транг се е превърнал в място за поклонение на местни и чуждестранни двойки, които искат да сключат брак под водата.Дори и да не сте се гмуркалии там ще ви помогнат при церемонията.

 

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук