11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

ВМРО в Бургас ще поднови повредените табели на ул.“Ванчо Михайлов“

Днес се навършват 21 години от смъртта на Иван (Ванчо) Михайлов. Легендарен водач на ВМРО и на борбата за освобождение на българите в Македония. Във връзка с тази годишнина, ВМРО-Бургас ще поднови  повредените табели на ул. “Ванчо Михайлов” в к-с ”Бр. Миладинови”. Улицата бе наречена на името на големия българин през март 2000 г. от Общински съвет-Бургас по предложение на Георги Дракалиев.    След убийството на Тодор Александров през 1924 г., Иван Михайлов застава начело на “най-мощната революционна организация в света”, както английската преса определя ВМРО.

 Той заема този пост до 1934 г., когато организаторите на просръбския преврат от 19-ти май се заемат със задачата да прекратят борбата на македонските българи против сръбската окупация на Вардарска Македония.

 Михайлов е принуден да воюва с българската армия или да избяга. Той отказва да се стреля срещу български войници и идва в Бургас, откъдето е изведен зад граница.

 През целия си дълъг живот в изгнание той не престава да работи за българската кауза в Македония. Негови са думите ”Македония без българите, огън да я гори!”

Днес името на Иван Михайлов носят улици в Бургас, София, Благоевград, Габрово и други градове в България

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук