15.4 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

ВМРО със сигнал до ЕК заради унищожаване на земеделска земя в с. Градец от роми

Евродепутатът и зам. председател на ВМРО Ангел Джамбазки ще сезира ЕК и трима еврокомисари за умишлено унищожаване от цигани на земеделски земи, обработвани с европейски пари. Това съобщи политикът на брифинг в Бургас, след като се срещна с жители на котелското село. Сигналът до ВМРО е подаден от земеделеца Александър Асланов. Става въпрос за посегателство върху частни и общински земеделски земи, намиращи се в обхвата на Натура 2000 в защитената Котленска планина. IMG_2597Циганите от с. Градец извършват незаконен добив на градешки камък и опустошават стотици декари земя, пасища и ливади. Земеделецът твърди, че това става със знанието на всички институции – кмет, полиция, прокуратура, РИОСВ, Отдел Екология на Община Котел, Министерство на земеделието и храните.

IMG_2598„Всички тези институции са уведомени с жалби, но твърдят че са безсилни пред своеволията на ромите, тъй като тези деяния не са криминализирани в Наказателния кодекс. Изкупуването на добития камък се осъществява от няколко фирми на прекупвачи, които въпреки че няма законно отдадена концесия за добив изкупуват и реализират камъка на пазара. Нарушават се Законите за почвите, Закон за биологичното разнообразие, Закон за собствеността и ползването на земеделските земи, ЗЗД и много други.Ощетява се държавата, тъй като се добиват подземни богатства без да се плаща и един лев за това”, разказа пред журналисти Асланов и показа снимки за нанесените щети.

IMG_6916Според Джамбазки циганите са „ходещи бюлетини” за кмета на с. Градец Христо Киров, който е издигнат от ДПС, затова не се вземат никакви мерки. По думите на евродепутата от тази битова престъпност може да се стигне до етнически конфликт и гражданска война. В селото живеели около 100 българи и 5-6 000 цигани.20150515_115152

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук