11 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Внимавайте за кърлежи!

Тази година се предполага, че ще има много кърлежи, тъй като условията – сравнително топлата зима и многото мишки, са благоприятни. Прогнозата направи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев в интервю за Нова телевизия.

кърлежи

Той уточни, че се очакват и други кръвосмучещи насекоми, като комарите не трябва да се подценяват. Още преди месеци директорите на Регионалните здравни инспекции са предупредили и предписали на кметовете да започнат действия по пръскане срещу кърлежи.

Експертът е категоричен, че фирмите трябва наистина да пръскат и то под контрола на здравните инспекции, без да разреждат многократно разтворите, което е по-евтино и екологично, но неефикасно. По думите му държавата трябва да си изпълнява контролната роля.

Д-р Кантарджиев предупреди да сме особено внимателни. Той обясни, че колкото по-рано се свали кърлежът – толкова по-добре. „Затова, майки, оглеждайте децата. Излизайте по-добре с дълги панталони и с чорапи. Най-добре да не се ходи сред тревните площи, особено в градовете. Най-големият риск е сред парковете в градовете, където има бездомни кучета. Сред природата е по-малко опасно“, съветва проф. д-р Тодор Кантарджиев.

По думите на професора, кърлежът не се маха с въртене или с олио. Той обясни, че кърлежът се хваща с пинцета под коремчето и се вдига нагоре, перпендикулярно на кожата. Ако остане хоботчето, се вади с чиста игла.

Експертът категорични подчерта, че кърлеж не се гори с цигара, не се маже с олио, а само се издърпва и след това мястото се дезинфекцира. Най-добре е кърлежът да се изгаря, допълни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

news.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук