12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

„Внос“ на униформени и за лято 2017. Браншът: Рекламата на България е хаотична

На работна среща министрите на туризма и вътрешните работи Стела Балтова и Пламен Узунов обсъдиха предприемането на съвместни мерки за обезпечаването на сигурността и нормалното протичане на предстоящия летен туристически сезон.

Ще продължат наложените вече полезни практики – командироване на полицейски служители от вътрешността на страната в туристическите комплекси на регионите Бургас, Варна и Добрич, както и работата на съвместни патрулни екипи с полицаи от държави, за които България е популярна туристическа дестинация. Вътрешният министър увери колегата си, че ще бъдат осигурени достатъчно служители от МВР с чуждоезикова подготовка.

Двамата министри обсъдиха и организацията на работа за постигане на засилена комуникация между полиция, туроператори и хотелиери. Договориха да работят в тясно сътрудничество за нормалното посрещане на всички български и чуждестранни туристи на територията на цялата страна.

Служебният министър на туризма Стела Балтова иска и общ консенсус между бизнеса за решаването на проблема с регулирането на потребителската защита чрез гаранционен фонд или клиентска сметка, която е залегнала в измененията на Закона за туризма.

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) посочиха като проблем туристическия маркетинг от страна на министерството. Според тях е хаотичен и не е насочен например към европейския пазар, от който имаме ръстове, заради увеличените полети на нискотарифните авиокомпании. Председателят на организацията Байко Байков обясни, че сайтът на държавата bulgariatravel.org е морално остарял и е по-добре да бъде закрит. Той препоръча да бъде създаден изцяло нов продукт. От АБТТА предложиха да се извършват анализи на пазарите, а не само да се прави статистика на туристите. Това означава да има визия какви туристи идват, тяхната платежоспособност и дали се връщат в България.

Министър Балтова подчерта, че неин приоритет е именно качеството на обслужването в туризма и на туристическата услуга.

Към момента са отдадени на концесия 49 морски плажа. По пет предстои да бъдат подписани договори, а по три има подадени жалби – „Поморие-централен“, „Бургас-север“ и „Къмпинг „Нестинарка“. За шест плажа няма да могат да бъдат проведени процедури за концесии, а вероятно ще се върви към подготовката на търгове за отдаване под наем. Става въпрос за: „Кранево-централен“, „Варна-централен“, „Къмпинг Юг“, „Св. Влас-болница“, „Ахтопол-север“, „Росенец-север“.

Министър Балтова очерта два основни приоритета в дейността на ведомството – подобряване качеството на административното обслужване в туризма и националната туристическа реклама и международно сътрудничество. Сред другите задачи тя посочи работата по системата за единна туристическа информация, като напомни, че за нея има отворена обществена поръчка, която се обжалва в КЗК и изтъкна, че тя е важна за изсветляване на сивия сектор в бранша. В рамките на правомощията на служебния министър ще се работи и по промените в Закона за туризма, които се отнасят до предложението за въвеждане на гаранционен фонд паралелно със застраховането. Тя съобщи, че на среща с бизнеса е било постигнато съгласие през следващите няколко месеца да се търси балансирано решение по този въпрос, което впоследствие да се предложи за промени в закона.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук