13.2 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Внукът на Кирил Рашков, със сабя в ръце е заплашвал: „Гяури, ще ви отрежем главите“

Тази сутрин, по време на безпрецедентен двучасов ефир на предаването „Гореща точка” на живо от с. Катуница, TV7 осигури на протестиращите постоянна пряка връзка по телефона с обвинения от тях за убийството на 19-годишния Ангел – Кирил Рашков, известен като цар Киро. В края на прякото предаване Рашков заяви, че е „готов да склони”. „Може да са прави хората. Също съжалявам за това младо момче, но няма да се чувствам виновен за смъртта. Не съм искал това нещо да стане. Трябва да имаме мир. Времето лекува,” емоционално проплака в ефир Кирил Рашков.

Пред микрофона , Веселин Христев, чичо на убития Ангел и син на бившата кметица на с. Катуница, обвини полицията в бездействие по случая и ненавременна намеса в събитията. Христев разказа, че в деня преди убийството самообявилият се за цар Киро се е появил пред дома му и е заплашвал него и семейството му с убийство. След заплахата, Веселин търси закрила от полицията и подава жалба в Асеновград, на която твърди, че не е обърнато достатъчно сериозно внимание. „Кварталният ми каза, ако толкова се страхувам, да ида до магазина, където той в момента яде салам,” възмути се Христев. Веселин обвини МВР, че са заблудили обществеността, като са казали, че няма подадена жалба срещу Рашков и че по този начин работят в защита на ромската фамилия. „Ангел се опита да ме защити, като свърши работата на полицията и го убиха. Не мисля, че Рашков може да предизвика гражданска война. Дори ромското население не го подкрепя,” заяви пред камерите Веселин Христев.

Жителите на Катуница, които се бяха събрали на площада, бяха категорични, че Рашков трябва да се изсели. Красимир Каракачанов от ВМРО, който беше обвинен, че стои в основата на конфликта, сподели, че от 20 години определени ромски фамилии се ползват с протекция от държавата. Те извършват престъпления и тормозят българското население в определени населени места, а полицията работи заедно с тях. Боян Расате заяви, че проблемът в България се състои в това, че „всяко село има по един Киро”.

  От студиото в София Люба Кулезич коментира, че съзира сценарий и политическа манипулация на случващото се в Катуница. „Президентът Първанов, освен ако не е пророчица, е осведомен за това, че в страната може да се случи някакъв бунт, някакво стълкновение, които наподобяват революционна ситуация. много от нещата напомнят опит да се извлекат дивиденти за едни или други политически сили. Българският народ е предаден от институциите”, заяви водещата на „Насреща Люба Кулезич”.

 Илия Илиев от ДРОМ коментира, че „Рашков  трябва да бъде задържан, ако е виновен” и добави, че „навсякъде тлее етническо напрежение. Столична фирма за таксиметрови услуги е получила снощи нареждане да не се качват повече от 1 човек в такситата, особено ако водачите са от ромски произход”. В пряко включване от Аджасан махала в Пловдив, жителите заявиха пред камерите на TV7, че се страхуват да пускат децата си на училище или да отидат на работа.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук