15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Военните настояват държавните институции да отворят Военния санаториум веднага. Сочат кмета на Поморие за пречка

С официално изпратена декларация /ТУК/, бивши и настоящи военнослужещи потвърдиха подкрепата си за осъщественото вече преминаване на Военния санаториум в гр. Поморие към търговско дружество „Вита“ – Велинград. Те „със задоволство приемат направеното до този момент” и считат, че „държавните институции трябва да направят необходимото в най-кратки срокове клонът в Поморие да получи необходимите документи, за да заработи като пълноценно лечебно заведение.”
В същата декларация, адресирана до държавните институции се съобщава, че повод за изпращането й е „поредният опит на кмета на Община Поморие да спре развитието на „МБПЛР-ВИТА” ЕООД Велинград – клон Поморие.” От действията на кмета зависили здравното осигуряване на действащите военнослужещи, на гражданските лица, на запасните и резервистите, на военноинвалидите, на военнопострадалите, на ветераните от войните и на всички, които имат възможността да ползват болницата. „Смятаме, че това ще бъде исторически несправедливо, некоректно, още повече, че тази болница е част от системата за национална сигурност у нас.”, пишат военните.
Кметът Иван Алексиев:
Уважаеми представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на Съюза на ветераните от войните, на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ,
Това, което твърдите в нарочната си декларация, е несериозно за толкова „сериозни” хора като Вас, представляващи хилядите членове на Вашите организации.
Припомням Ви, че с едни други декларации първо подкрепихте решението на Министерски съвет да обяви Военния санаториум в Поморие за ненужен. После подкрепихте той да бъде апортиран в акивите на велинградско дружество, въпреки произтичащите от това законови пречки да Ви обслужва по програмите на НОИ. Сега подкрепяте новото ръководство на санаториума, ведно с компетенциите и политиките, които прилага. Твърдите, че държавните институции все още не са направили необходимото за издаване на нужните документи и разрешителни за работа. А новото ръководство направи ли необходимото, за да ги получи? Отговорът е НЕ. В Министерството на здравеопазването няма подадени документи от управителя д-р Крантев, а има обвинения за възпрепятстване издаването им. И в същото време, явно неудовлетворени от постигнатите резултати, сочите мен като пречка за развитието на санаториума в Поморие.
Напомням Ви, че като кмет на Поморие моята основна задача е да защитавам интересите на поморийци. Ако под „поредния опит на кмета на Община Поморие да спре развитието на „МБПЛР-ВИТА” ЕООД Велинград – клон Поморие.” имате предвид желанието ни да отменим направеното дарение, отново ще кажа, че целта ни е една – да защитим волята на дарителя, волята на анхиалци. Защото дарение в полза на държавата, за лечение на военнопострадали, не означава отваряне на хотелска почивна база за военни, каквато в момента е бившият Военен санаториум. Ето това е исторически несправедливо и некоректно, уважаеми господа.
Нещо повече – за проблемите, които виждате днес, Ви сигнализирах още преди шест месеца. Че „болницата” ще преустанови лечебната си дейност, стана ясно още с масовото уволнение на всички служители, специалисти и рехабилитатори.
Новото ръководство съобщи, че заетите към момента щатни бройки са съобразени с нуждите на „болницата” – авариен ремонт, обезопасяване на сградата и подготовка за получаване на разрешение за упражняване на медицински дейности. С други думи – назначените са общи работници, камериерки и администрация. Администрация, която остана непроменена – и тогава, когато санаториумът беше с отпаднала необходимост и сега, когато е необходим, но без специалистите си и без пациентите си.
С почит към ветераните и нуждаещите се от лечение военнослужещи и
с уважение към благородното дело на анхиалци,
Иван Алексиев
Кмет на община Поморие

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук