13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Вратар с международен опит обучава футболните таланти на „Звездичка”

Йордан Ангелов предава своя международен опит на вратарите от Детската футболна школа в Бургас и е очарован от условията на „Звездичка Арена”

 

Йордан Ангелов дойде специално от Англия, за да обучава малките шампиони на „Звездичка”. Той е на 42 години и вече има завиден опит на световните футболни терени. Вратарят е преминал първо през ДЮШ на “Черно море”. Тренирал е с втория отбор на “Велес” /Сарсфийлд/. През 2000 година съдбата го отвежда първо в Аржентина и Буенос Айрес, а две години по-късно се установява в една от най-известните световни столици – Лондон. В Англия живее и до днес със съпругата и трите си деца. През всичките години обаче у него назрява идеята да се насочи към към треньорската професия. Обучението си започва в Треньорската школа към БФС, където първо се сдобива с лиценз “Б” за вратари, а по-късно и за треньор, като паралелно с това защитава рамката на отбор от Лондон, участващ във Ветеранската лига на Кент. През 2014 година, Иван Тишански от Треньорската школа му предлага да отида на вратарска конференция в Билдерберг /Холандия/. Той черпи опит там от Ерик Стил от Англия, който в “Манчестър Юнайтед” е работил с Петер Шмайхел, Едвин ван дер Сар, а също с Джо Харт. На тази конференция присъства и треньорът на вратарите в “Байер” /Леверкузен/ Давид Тил. Йордан Ангелов е бил част от международна конференция в Билдерберг. В нея са участвали треньори от над 20 страни, като освен от Европа е имало представители на САЩ и Кувейт. Специален гост е бил бившия английски национал Питър Шилтън, представил машина за изстрелване на топки при подготовката на вратарите, а също защитавалият дълги години рамката на “Аякс” /Амстердам/ Стенли Менцо. Лектори са били Клаудио Филипи – треньор на Джанлуиджи Буфон в “Ювентус”, Уго Оливейра – “Бенфика”, и настоящия наставник в “Челси” Кристоф Лоликон. На семинара в Билдерберг е спечелил голямата награда в проведената от организаторите своеобразна викторина. Той е отговорил правилно на най-много въпроси от колегите си, като в замяна е получил ръкавици с автограф от вратаря на „Суонзи” Лукаш Фабиански и софтуер с примерни тренировки и упражнения.

DSC05695Йордан Ангелов има магистратура „Спортна психология” от НСА. Поставил си е амбициозната задача да създаде асоциация за обучение и работа с млади таланти. „ Силата на знанието е да се предава”-казва Ангелов и неслучайно започва да показва опита си на младите таланти от „Звездичка”. Преди години се запознава с директора на ДФК „Звездичка” Петър Алексиев в София, при получаване на лиценз „В” за треньори. Тогава вратарят разглежда само снимки от базата и останал силно впечатлен от това, което се прави в Бургас. Заканил се, че един ден ще дойде специално на терена, за да обучава вратарите на „Звездичка” и да види отблизо базата, условията, треньорите и малките бургаски шампиони.

„За първи път съм на „Звездичка Арена”. Вярвайте ми, това, което се прави в Бургас е повече от невероятно. Теренът е на европейско ниво, видях и игрищата, където тренират децата. Тези условия тук могат да се конкурират само със световните детски школи. Силно съм впечатлен, че тук и от високо, могат да се снимат футболистите и заниманията. В някои европейски футболни академии използват дрон, а тук може на място да се гледат тренировките. Наблюденията от високо са важни за обученията с вратарите. Това, което ме впечатли силно на базата е залата за теория, комфортните съблекални за децата, всичко е на много високо ниво, на терена има система за охлаждане, система срещу мъгла. С удоволствие наблюдавам какво се случва на базата, треньорите са много добри. Аз следя какви успехи, купи и победи носят децата на клуба. Моделът „Звездичка” е изключително успешен. Само за пет години школата постихна много. Аз съм щастлив, че мога да обучавам малките вратари на „Звездичка”.-каза Йордан Ангелов.

„Пожелавам на Петър Алексиев и неговият екип този ентусиазъм, хъс и желание да се развива школата, никога да не ги напускат. Това, с което са се захванали е похвално и знам, че ще постигнат още много успехи.”-сподели Йордан Ангелов минути след тренировката, която проведе с дългогодишния приятел на „Звездичка” и име в българския футбол Дражо Стоянов.

Йордан Ангелов обучава вратарите на „Звездичка”, използвайки най-съвременните техники и упражнения, прилагани в тренировките на световните школи.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук