13.2 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Вратите на емблематични сгради влизат в маршрута „Стария Бургас”

Реформаторският блок продължава работата си по проекта, чиято цел е да привлича туристи в сърцето на Бургас

Реформаторският  блок продължава работата си по маршрута „Стария Бургас”, чиято цел е да разкрие пред туристите архитектурните съкровища в сърцето на морския град. Към маршрута ще бъдат добавени  врати  на емблематични сгради, които носят уникалния почерк  на своето време. Това стана ясно по време на изложбата „Врати и знаци от една архитектура”, чиито автори са председателят на Дружеството на бургаските художници Митко Иванов и съпругата му Ирена Иванова. Митко Иванов е идеен автор на проекта „Знаците на Стария Бургас”, който бе в предизборната програма на реформаторите. Създаване на туристическа карта с местата,  запазили уникалната атмосфера на Бургас отпреди век, спечели одобрението и на европейския депутат Светослав Малинов. При последното си посещение в града, той  се ангажира  да запознае с маршрута Комисията по култура и образование в Европейския парламент. В момента „Стария Бургас” се разраства с десетки вълнуващи детайли, които ни връщат назад във времето.

„Вече 20 години Старият Бургас е лична кауза за нас. През това време се уверих, че само с ентусиазъм и любуване на стари снимки  не можем да запазим наследството на града. Затова благодаря на Реформаторския блок, които застанаха зад идеята и я приеха, като своя”, каза Митко Иванов. Сред гостите на изложбата бяха общинските съветници от Реформаторския блок Тошко Иванов, д-р Георги Митев и Станимир Апостолов, както и Пенка Георгиева от Гражданския съвет.

„Общинските съветници от Реформаторския блок ще направят всичко възможно, за да изпълнят проекта за популяризиране и опазване на „Стария Бургас”. Важно е да обърнем внимание и на собствениците на къщи – паметници на културата, че не трябва да се вглеждат толкова в нормативната уредба, а по-скоро да се стремят да съхранят част от историята  на своето семейство и град”, каза д-р Георги Митев.

От своя страна Тошко Иванов сподели, че се надява маршрутът „Стария Бургас” да доведе в града онези туристи, които обичат да изследват архитектурното наследство на Европа целогодишно.

„Вратите и знаците на бургаската архитектура водят неравна битка с действителността. Естетически те са спечели безапелационно и отдавна, исторически са обречени да изгубят. Затова трябва да бъдат защитени и да останат и за следващите поколения”, добави Митко Иванов.

Съавторът на изложбата Ирена Иванова сподели, че първите снимки на врати са направени преди 10 години.

„Всичко започна съвсем емоционално и така,  разхождайки се с фотоапарат в ръка,  започнах да снимам. След време, разглеждайки фотосите, забелязвах, че вратите постепенно изчезват. Нашата цел е да покажем на бургазлии, че архитектурното наследство е кауза, за която си струва  да се борим”, каза Ирена Иванова.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук