13.8 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Вресовските кукери със златен медал от „Сурва 2012” – Перник

Кукерите на Вресово за пореден път показаха, че са класи по-добри от хилядите маскирани участници в традиционния Фестивал на маскарадните игри в Перник, който се проведе на 27, 28 и 29 януари т.г. Автентичните костюми, древните ритуали и възрастовото разнообразие бяха само част от предимствата на нашенските кукери в надпреварата за златото. Журито по достойнство ги оцени и присъди на уникалната група златен медал за опазване на традициите.

Повече от 6 000 участници от кукерски и сурвакарски  групи от цяла България и 12 чуждестранни групи от 9 държави дефилираха в центъра на миньорския град. Зрелището наблюдаваха близо 100 000 зрители.

Сред официалните гости на откриването на „Сурва 2012” – Перник беше президентът на Федерацията на европейските карнавални градове барон Хенри ван дер Кроон. Баронът бил особено впечатлен от Вресовското представяне и се заинтересувал от костюмите и аксесоарите на групата, които нямат аналог в България и зад граница, каза за местните медии айтозлията Хари Генчев, който е организатор на фестивала в Перник.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук