12.1 C
Бургас
петък, май 17, 2024

Всеки трети у нас имал алергия

„Всеки трети българин страда от алергия, предаде Дарик. Към днешна дата 35% от населението имат някаква алергия, но след двадесет години се очаква този процент да се увеличи на 50“, каза алергологът доц. Мария Стаевска. Сред най-срещаните алергии са алергичната хрема. От нея страдат между 20 и 25 процента от българите.

„Астмата е сравнително честа, хремата всъщност предразполага към астма. Това е първата стъпка. 40% от поленовата хрема става астма. Т.е., ако човек има алергична хрема, много голям е рискът да направи астма”, напомни доц. Стаевска.

Според експертите главната причина за увеличението на алергиите е по-хигиеничният начин на живот, който водим. В по-развитите държави хората са загубили контакт с микробите и стават по-чувствителни към тях.

„Докато сенната хрема е била 0,1% в края на 19 в. в Англия, сега 50% от английските младежи имат сенна хрема. Т.е. всеки, който има някакви гени да развие алергия, и ако той живее на село сред животни, сред пръст, където има контакт с най-различни микроби, реално те няма да се развият като болест. Но всеки, който живее в градска среда и има тази генетична, т.е. вече почти половината от населението, вече развива. Затова в съвременния свят алергични автоимунни болести, рак, затлъстяване, се увеличават”, каза доц. Стаевска.

До петък клиниката по алергология в Александровска болница ще има безплатни консултации в Южния парк.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук