11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Всичко за първия учебен ден в Бургас /ОБНОВЕНА/

Над 2 000 са децата в Бургас, които ще прекрачат училищния праг за първи път. Класните стаи в общината ще бъдат изпълнени от над 25 000 ученици. И тази година школниците ще влязат в обновени и ремонтирани учебни заведения.

В момента към своя край вървят ремонтните дейности в ОУ „П. Р. Славейков“ и в Търговската гимназия, където се извършва цялостно саниране на сградите, подмяна на дограма, топлоизолация и подмяна на отоплителните инсталации.

Ремонт протича и в училището в квартал Сарафово, където се подменя цялата покривна конструкция, както и на двора на ОУ „Братя Миладинови“, където се реализира първият от трите етапа за реконструкция на двора на училището. Той включва подмяна на настилката на площада около централния вход. В следващите два етапа, които ще са през 2016 г., влизат изграждане на спортни площадки, на сцена на открито, площадка за безопасност на движението и подмяна на оградата.

Обновени са площадките в много детски градини, подменени са настилки в някои от училищата и са боядисани стаите. В следващите 1-2 години предстои ремонт на последните няколко училища, с които на 100% ще бъде обновен сградният фонд на учебните заведения в община Бургас.

Тестове за наркотици в бургаските училища

Проверките започват след 15 септември. Ако тестът за наркотици на ученик се окаже положителен, за това ще научат само родителите на детето, разкри пред журналисти кметът на Бургас Димитър Николов, който поде инициатива да се правят подобни проверки. Той допълни, че няма да се проверяват наред всички деца, а щяло да се действа по избирателен принцип.

„Имаме съдействието на училищните директори. Както и тази от полиция и прокуратура. Ние ще бъдем първи в страната, които тръгват на такива проверки. Някой трябваше да направи тази крачка. Помним колко неприятности и сигнали имахме покрай абитуриентските балове“, каза още кметът. Николов допълни също, че тестовете са безболезнени, стават бързо, като се взима само слюнка.

Безплатен градски транспорт за първия учебен ден

Ученици, родители и всички студенти, ще пътуват безплатно в градския транспорт от 08.00 до 14.00 часа днес.  Безплатното пътуване важи за всички градски линии, както и за маршрутките с номера 1, 2, 2А.

„Този ден трябва да е наистина специален. Затова отправям към всички родители следното послание: На 15 септември не задръствайте центъра и районите около образователните заведения с автомобили. Заведете децата на училище с автобус! Градският ни транспорт се модернизира. Ако повече хора се придвижват с автобус, вместо с автомобил, инцидентите на пътя драстично ще намалеят. Надявам се повече бургазлии да пътуват по този начин и през всички останали дни на годината, а автомобили да се ползват за спешни случаи. Нека оставим новинарските емисии без информация за катастрофи!“, каза кметът на Бургас, Димитър Николов.

С началото на учебната година, Сдружение SOS-ПТП замисля нова, мащабна инициатива

Съвместно с Клуб „Безопасни улици от Валя“, представители на сдружението ще посетят всички училища и детски градини в Бургас, както и в цялата страна, и ще поставят плакат, на който ще бъдат зададени следните въпроси към всеки родител: „Ти носиш ли предпазен колан?“, „Обезопаси ли детето си в детско столче или седалка“, „Спазваш ли правилата за движение по пътищата?“ и „Добър пример ли си за своето дете?“.

Целта е всеки родител, виждайки тези плакати да се замисли какъв пример дава на детето си и колко е важно да спазва правилата на пътя, защото постъпките на родителите автоматично стават и действия на техните деца.

С тази кампания Сдружение SOS-ПТП започва поредния си период, в който ще наблегне на обучението за пътна безопасност при децата, като различното сега ще е, че и на техните родители също да бъде показано, защо трябва да спазваме правилата за движение по пътищата.

В Строителния техникум тържествено беше открита учебната година

Училището посреща 800 ученици. На тържеството директорът Веселин Пъйнев прочете поздравителните адреси от кмета на Бургас Димитър Николов, областния управител Вълчо Чолаков (бивш възпитаник на Строителния).

48 ученици получиха награди – за достойно представяне в национални професионални и спортни състезания, отличен успех и дисциплина. Сред тях е и Моника Димитрова от 9 А – световен вицешампион по киокошин карате, както и Димитър Иванов от 10 Б – втори в националното състезание „Най-добър млад строител“.

Кметът на община Бургас Димитър Николов с поздравления по случай първия учебен ден:

Скъпи ученици,
Уважаеми учители и родители,

Първият учебен ден винаги буди силно вълнение и емоции във всеки от нас. Защото този ден е празник на знанието, на естествения стремеж към наука и познание. Той е символ на духовност, на любознателност и преоткриване на света.
Първият учебен ден е крачката, която всички ние правим с надежда и вяра в един по-добър и изпълнен с нови възможности живот.
Първият учебен ден е празник – вълнуващ и искрен за всички деца, които пристъпват прага на училището.
На този ден най-сърдечно пожелавам:
на вас, ученици – любознателност и всеотдайност към науката, труд и вяра във възможностите;
на вас, учители – да преподавате със самочувствие и отговорност, защото от вас и децата ще придобият тези качества;
на вас, родители – да бъдете търпеливи и да помагате на своите деца по стръмния, но благословен път на науката!
Бъдете здрави и не жалете време и усилия в опознаването на света около вас!
Успешна 2015 – 2016 учебна година!

Димитър Николов и заместник-кметът по образование откриха учебната година в ОУ „Братя Миладинови”. Тържеството започна с издигането на знамето на Република България и богата празнична програма с песни и танци. Директорът на учебното заведение Бочко Бочев посочи, че тази година за пръв път в клас в училището влизат 200 деца. Кметът Димитър Николов посочи, че тази година училището е първенец по брой на първокласници в страната.

Тържеството бе в обновения училищен двор като реконструкцията му е със средства на Община Бургас в размер на 220 000 лева. Сменени са плочки, пейки и ограда, има създадена сцена за творчество и изкуства.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук