6.5 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

ВСС умува над нови правила. Магистратии се обявиха „За“ икономии

До края на месец юли ВСС трябва да приеме правилата за избори на членове на следващия състав от съдиите, прокурорите и следователите. Това обяви председателя на Апелативен съд  – Бургас Деница Вълкова пред журналисти. Тя сподели становището на съдиите от региона в тези правила да се включи и дистанционното електронно гласуване през Интернет.

„Важно е дали ВСС ще удовлетвори исканията на магистратите по места, главно извън София, избирането на новите членове на съвета да не се случва както е предвидено в основната част на закона само с хартиени бюлетини, присъствено, на две още събрания, а това да се случи и електронно. Такава възможност е предвидена в преходните разпоредби на Закона за съдебната власт/ЗСВ/и ние искаме тя да бъде приложена“, коментира съдия Вълкова.

Административният ръководител на БАС обоснова необходимостта от електронен избор с икономията на време и средства за командироване на магистрати за две поредни събрания и с изпълнение на изискванията за пряк избор, поставени от Конституцията, ЗСВ и ЕК.

За реалната възможност е-гласуването да се случи е наличен и софтуер, която е разработен и приет по приключил през 2015 г. проект, бенефициент на който е ВСС, а финансирането е от Европейската комисия, посочи Вълкова.

Тя уточни, че становището за предложеното алтернативно електронно гласуване през Интернет, което ще обезпечи в най-голяма степен икономичността и прекия избор на членовете на колегиите от бъдещия състав на ВСС, е подкрепено от председателите и редовите съдии в 18 –те съдилища в Апелативен район- Бургас, както и на съдии от Варна, Пловдив и Велико Търново. Документът е адресиран до правосъдния министър, ВСС, председателят на ВКС, главния прокурор, главния инспектор на ИВСС.

По време на брифинга Тотко Колев, зам.-председател на КЧСИ, отчете резултати от взаимодействието на съдилищата в Апелативния район с частните съдебни изпълнители. Това взаимодействие стана възможно след подписаното през миналата година споразумение между Висшия съдебен съвет и Камарата на частните съдебни изпълнители за събиране на вземанията на системата.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук