10.4 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Въвеждат тримесечна и дневна винетка

В последния работен ден преди дългата коледна ваканция депутатите приеха да се въведат тримесечни и дневни винетки. Промените в Закона за пътищата обаче минаха само на първо четене. От една страна, управляващите се заканиха, че ще ги променят преди окончателното им разглеждане. От друга, не е ясно дали депутатите изобщо ще стигнат до гледането им на второ четене преди парламентът да бъде разпуснат през януари.

Днешният работен ден на депутатите продължи два часа. И успяха да приемат промени в закона за пътищата, които касаят въвеждането на дневна и тримесечна винетка. Въпреки че минаха на първо четене, Александър Ненков от ГЕРБ предупреди, че преди окончателното им гледане ще претърпят още промени.

„Такава еднодневна винетка ще бъде изцяло в ущърб приходите за агенция „Пътна инфраструктура“. Първо, няма никъде в Европа такъв вид винетна такса, второ, самият институт в БАН е направил изчисление какво би се случило с еднодневна винетка и изводът е, че тя най-вероятно ще доведе до загуби от около 17 млн. лв. за агенцията, което означава, че тя трябва да бъде компенсирана от другите. Тримесечната винетка сме склонни да я подкрепим на второ гласуване, въпреки че и там имаме съображения от гледна точка на това колко хора биха се възползвали от такава винетка“, каза Ненков.

Петър Славов от Реформаторския блок очаквано защити промени, на които са вносители:

„Повечето анализи показват, че загуби може би няма да има, даже напротив – ще има едно изсветляване, тъй като доста хора по една или друга причина не си купуват винетка, макар че така трябва. Вярно е, че с въвеждането на тримесечната, която е по-справедлива, особено за хората, които карат по-малък период от годината автомобила си, се надяваме да има изсветляване“, посочи Славов.

На първо четене беше прието и предложение на ГЕРБ, което въвежда нов вид такса за движение по пътищата – компенсаторна такса. Таксата следва да се плаща, единствено когато от съответните контролни органи се установи, че водач на превозно средство е използвал републиканските пътища, без да е платил законово установените такси за ползване на пътната мрежа. Строителният министър в оставка Лиляна Павлова неколкократно заяви, че еднодневна винетка в никакъв случай няма да се въведе./ dariknews

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук