15.4 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Отбой на акция „Хеликоптер“ поради лошото време

 Акция „Хеликоптер“, която трябваше днес да се проведе над Бургас се отлага  поради лошото време. След вчерашното прелитане над Варна днес НАП,  съвместно с Авиоотряд 28 трябваше да направи видеозаписи от въздуха на луксозни имоти по Южното Черноморието. Акцията обаче ще има най- вероятно утре, в последния работен ден от седмицата. До момента набелязаните за проверки имоти от НАП в София, Пловдив, околностите им, Варна, както и къщите около язовир Ивайловград, са над 200. Само на 30 от тях е изяснена  собствеността. НАП ще извърши проверка на фирмите или гражданите, които притежават имотите, след като бъдат открити техните собственици.

По първоначални данни на агенцията в над 70 % от случаите най-скъпите имоти в страната са собственост на фирми, а не на физически лица. Това е така, за да могат всички разходи за построяването и текущата им поддръжка, включително режийните разноски, да бъдат за сметка на корпоративните печалби. Освен това повечето фирми са ползвали ДДС-кредит при строителството на имотите, който ще трябва да върнат в бюджета, ако се докаже, че къщите се използват за жилищни нужди, а не за фирмени цели. Друга група нарушения, които подозират данъчните, е несъответствие на имуществото с официално обявените доходи на физическите лица. По предварителни данни на НАП, има формални собственици на луксозни къщи, чиито официални доходи са в размер на минималния осигурителен доход. Съществуват и множество луксозни имоти, които се използват, но нямат валидно разрешение за ползване и изобщо не са декларирани пред общината, съобщават още от НАП.

„Продължаваме с картографирането на луксозните имоти. Освен преките ползи за фиска от укрити ДДС, данък печалба и подоходни данъци, виждам и огромен потенциал за общинските бюджети, защото голяма част от тези имоти не са декларирани в общините. Ние просто си вършим работата. Време е да ограничим превърналото се в национален спорт в последните 20  години масово укриване на данъци“, каза по повод хеликоптерните проверки изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

От НАП припомнят, че Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество, включително на луксозните имоти, ако вината на собствениците се докаже в съда. slan4ev2.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук