14.9 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Възобновяват разкопките на Фармакида

Започна вторият етап от разкопките на крепостта Фармакида край Приморско. Морската община възобновява със собствени средства работата по археологическия обект, като се очаква разкопките да бъдат завършени до края на юни. Директорът на Историческия музей в Приморско Даниел Пантов, заедно със зам.-директора на Националния исторически музей (НИМ) – археологът доц. д-р Иван Христов оглавяват екипа, който проучва древната крепост.

Тракийската крепост „Фармакида“ се намира в непосредствена близост до Приморско, до три брода на река Ропотамо в южното подножие на Медни рид. Разположена в околностите на морския град, тя се смята за античен предшественик на днешно Приморско.

Крепостта се е разпростирала на площ от един декар върху ниско естествено възвишение, оградено от всички страни с мощна крепостна стена. Намира се сред три могилни некропола и синхронно функциониращо селище. Датира от 2-1 в. пр. н.е. и представлявала укрепен дом на местен тракийски владетел.

При първия етап от разкопките бяха открити 62 бронзови и 5 сребърни монети, местна и вносна керамика, които са изложени и могат да бъдат разгледани в Историческия музей на Приморско. До момента археолозите са проучили една трета от общата площ на укреплението, която е около 1000 кв.м.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук