18.8 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Възпоменателна церемония ще има днес на летище Сарафово, 4 години след атентата

Близки на загиналите в атентата на 18 юли 2012 г. Елиор Прайс, Амир Менаше и Маор Харуш пристигнаха в България за възпоменателната церемония, която ще се състои на Летище Бургас.

Това съобщи за „24 часа” почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов. За церемонията в Бургас идва и посланикът на Израел у нас Ирит Лилиан, очаква се да присъства и гл. секретар на МВР Георги Костов.

Цветя и венци ще бъдат поднесени пред мемориала, който бе открит на метри от мястото на взрива година след атентата. От името на близките вероятно отново ще говори бащата на Елиор – Коби Прайс, който просълзи присъстващите на една от предишните церемонии.

Междувременнно стана известно, че прокуратурата е внесла в Специализирания съд обвинителния акт за терористичната атака. Обвинени са двама – 28-годишният Хасан ел Хадж Хасан, роден през 1988 г. в Ливан и 35-годишният Мелиад Фара, роден в Австралия през 1980 г.

Близките на загиналите ще имат среща с посланик Лилиан, на която тя да ги информира с развитието на работата по случая, каза още почетият консул Мандов. Според него семействата са много добре запознати с предстоящата съдебна процедура.

На 18 юли 2012 г. мощна бомба, активирана на паркинга пред терминала за пристигащи пътници на летището в кв. Сарафово, отне живота на българския шофьор Мустафа Кьосов и израелските граждани Ицик Коленги, на 28 г. Амир Менаше, на 28 г., Елиор Прайс, на 26 г., Маор Харош, на 25 г. и Кошава Шрики, на 42 г.

Обвинението срещу Фара и Хасан е за убийство на 6-ата и опит за убийство на още 39 – една българка и 39 пътници от автобуса за трансфер до Слънчев бряг.

В 84 тома са събрани материалите от разследването, изписаните страници са над 20 хил., а разпитаните свидетели – над 200.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук