8.8 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Възстановиха Женското дружество „Менча Кърничева“

Преди дни към ВМРО – Бургас бе възстановено Женското дружество «Менча Кърничева», съществувало от 1927 г. до закриването му от БКП. То носи името на съпругата на водача на ВМРО Иван Михайлов, известна с това, че през 1925 г. изпълнява смъртната присъда на предателя Тодор Паница, застрелвайки го по време на представление във Виенския «Бургтеатър».

Секретар на дружеството преди 9-ти септември 1944 г. е била Мария Дракалиева – баба на председателя на ВМРО – Бургас Георги Дракалиев.

В ръководството на дружеството влизат Елена Драганова – председател, Генка Кренчева – зам. председател и Иванка Чардаклиева – секретар. По този повод, д-р Султанка Петрова, председател на Националната женска организация на ВМРО и народен представител от Патриотичния фронт, се срещна днес с учредителките на дружеството, за да ги информира за дейността на оглавяваната от нея НЖО, както и за своята парламентарна активност. Обсъдени бяха и бъдещи съвместни мероприятия.

По време на срещата д-р Петрова и Георги Дракалиев връчиха почетен плакет и благодарствена грамота за цялостна дейност на Слави Денков, дългогодишен художествен ръководител на Ансамбъл „Гоце Делчев” към ВМРО – Бургас, по повод предстоящата му 70-годишнина.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук