12.6 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Възстановяват находищата на кримски чай в Странджа

По инициатива на Дирекцията на Природен парк Странджа в  местността „Пейково” беше засаден кримски чай. Странджанският кримски чай е вид, съхранил се на българска територия единствено в Природния парк по варовити склонове около Малко Търново и село Стоилово.

Днес изпълняваме една от дейностите по проекта на Природен парк Странджа „Устойчиво управление и устройство на Природен парк Странджа”. Възстановяваме едно от находищата на кримски чай. Това е една от същинските дейности , нещо което реално остава на терена и е в полза  на защитената територия. Интересно е и за всички посетители на Парка. Това растение само по себе си е с много полезни свойства и трябва да се погрижим за неговото опазване на тази територия.”, разказа директорът на Парка Владимир Димитров.

На труднодостъпния терен бяха засадени 150 бройки от „пазлашкия чай”, както го нарича местното население. От Парка обясниха, че бройката на пръв поглед не е голяма, но на фона на находището, което се състои само от единични екземпляри, това е значително количество растения.

„Най-важното, което трябва да се знае за кримския чай, е че това е едно южно растение, което  е дошло от Средиземноморието до Странджа и тук е края на неговото разпространение. Това е едно съобщество, така наречените маквиси .”, обясни Дико Патронов- сътрудник в Дирекцията на Природен парк „Странджа”.

Кримският чай е включен е в Закона за биологичното разнообразие, както и в Червената книга на България, като застрашен от изчезване вид.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук