15.4 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Възстановяват се отделите за борба с наркотрафика

От днес е в сила нова структура на дирекциите в Централно митническо управление и на митниците. Промените са в съответствие с новия Устройствен правилник на Агенцията, приет от Министерски съвет на 14.03.2014 г. и са утвърдени със заповед на директора на Агенция „Митници“, Павел Тонев.

mitnichar

Промяната в структурата е във връзка с реорганизацията на митническото разследване и разузнаване, със създаването на дирекция за професионални стандарти и контрол, както и с изграждането на административен капацитет за статистически анализ на централно и регионално ниво.

Специализацията на звената е водещ принцип при промяната в структурата на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в Централно митническо управление. Обособяват се пет отдела – за разузнаване и разследване на митнически и валутни нарушения; за разузнаване и разследване на акцизните нарушения; административнонаказателна дейност и разследващи органи; отдел за координация и мобилен контрол и отдел за митническо разузнаване и разследване на наркотици, оръжия и прекурсори.

На регионално ниво базовата структура се адаптира към спецификата на дейността и задачите на митниците. Служителите за борба с наркотрафика са отделени в самостоятелни отдели, към които преминава и обслужването на рентгеновите системи.

Друга промяна в структурата е създаването на 21 централизирани мобилни митнически групи, които се ръководят от оперативен център в Централно митническо управление. Увеличеният числен състав на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ е в резултат от вътрешно преразпределение и е постигнат при запазване на числения състав на администрацията.

В следствие на промените в Устройствения правилник на Агенция „Митници“, в специализираната администрация се създава нова дирекция „Професионални стандарти и контрол“. Част от нейната дейност ще е осъществяването на превантивен контрол и извършването на проверки на митническите учреждения по линия на спазване на нормативната база. Новата дирекция ще реализира и дейности по превенция и противодействие на корупцията и други неправомерни деяния в митническата администрация.

Реорганизирани са и дейностите, свързани с изготвянето на статистически анализи и прогнози, като такива вече се извършват и на регионално ниво за нуждите на митниците. В Централно митническо управление, към дирекция „Информационни системи“ са ангажирани допълнителни ресурси, които изготвят обобщени анализи, отчитащи влиянието на икономическата среда и макроикономическите показатели.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук