11.5 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Вълчо Чолаков: Беше страшно, благодарим на всички, които помагаха

Пътят Бургас – Айтос е освободен от леките автомобили, които бяха тази вечер там. В момента все още малък на брой автомобили се изтеглят към Айтос, Карнобат и Бургас. Подчертавам, че пътят е затворен, непроходим е. Това каза за zonaburgas.bg областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

По думите му, цялата налична техника и всички участващи в операцията се изтеглят. „Още по тъмно, като стъпихме, с багери започнахме организация за по-бързото и експедитивно освобождаване на автомобилите, но предвид много силния снеговалеж, обстановката беше много тежка. Максимално бързо успяхме да отговорим на всички сигнали за бедствия, получени на 112. Успяхме да организираме извозването на родилка, майки с деца“, каза Чолаков.

Той добави, че помощ е била получена и от самите бедстващи в района на Айтос. „Толкова сняг съм виждал само по филмите. Имаше доброволци от гражданите, които бяха едни от първите, които се включиха в спасяването. Заедно с багерите започнаха да пробиват проход от Бургас посока Айтос. Имаше доста хора, които останаха да пренощуват в Карнобат и Бургас, в една детска градина в Айтос. И в момента продължавам да получавам обаждания от граждани, които питат дали могат да останат втора вечер там. С помощта на община Бургас е осигурено спането на бедстващите в областния център. Успяхме да осигурим гориво с много на много от автомобилите, които бяха закъсали“, допълни областният управител.

Той увери, че на пътя няма да има хора тази нощ. „Ще има и такива, които ще посрещнат нова година не там където са планували. На първо място обаче е живота и здравето на хората“, добави още Чолаков.

galin-georgiev

„Пътувахме 20 часа от Айтос до Бургас. Всичко това стана, защото няма шофьори, няма култура на шофиране. Не можеш да караш в насрещното срещу снегорина. Имаше много слаба организация. При мен лично и около колите край мен, никой не е дошъл с храна или гориво“, коментира един от блокираните в снежното бедствие.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук