20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Вълчо Чолаков: В 21 век да пътуваш километри за един документ е недопустимо

Изцяло дигитален архив ще заработи в Областна администрация Бургас. Сканират 51 хиляди документа за държавни имоти

Мерки за облекчаване на гражданите и бизнеса при административно обслужване е предприел областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. В момента във ведомството се извършва пълна дигитализация на над 51 хиляди архивни документи. Областна администрация Бургас ще бъде първата от 28-те в страната, която ще предложи изцяло електронно обслужване на гражданите, отправили искания за информация от архива на ведомството. По думите на Чолаков е недопустимо в 21 век хората да пътуват километри за един документ или да бъдат препращани от институция в институция. „Обслужването трябва да се случва максимално бързо и на едно място”, коментира той.

В процеса на работа областният управител установява, че архивът на администрацията не е добре структуриран, между докумените няма връзка, на служителите се налага да търсят с дни, а всичко това удължава времето за обслужване. Последва разпореждане за пълна проверка, резултатите от която са обработени 51 хиляди документа за собственост и над 19 хиляди досиета.  За две години информацията за държавните имоти в областта вече е  структурирана по начин, който до този момент не е съществувал. Това значително скъсява сроковете, в които служителите отговарят на  постъпилите искания на граждани. Чолаков доразвива започнатото с пълна дигитализация на документите. Това става възможно посредством специално закупен софтуер за управление на дигиталния архив и сканиращо устройство. Средствата за модерната техника са осигурени след съкращаване разходите за издръжка на администрацията, които областният управител предприема преди това.

В „Държавен архив“ към Областна администрация Бургас се съхраняват книжа от далечната 1949 г. „Дигитализацията ще разшири и улесни достъпа до архивните документи без да се застрашава тяхното физическо състояние. Обучихме екип, който да работи със специализираната техника, а целта която съм поставил пред екипа е до края на годината да приключим започнатото. С дигитализирането на архива гражданите ще могат да получават административните услуги максимално лесно и няма да губят време и средства, особено тези, които живеят в най-отделачените от областния център населени места. От услугите ще могат да се възползват и останалите институции. Едно малко електронно правителство на местно ниво“- допълни още Вълчо Чолаков.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук