14.9 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Вълшебен свят от пясък оживява в Морската градина

Смърфове, Красавицата и Звяра, Цар Лъв, тиквената каляска на Пепеляшка, приказни замъци, оживяват в Морската градина в Бургас. Скулптурите са част от петото издание на Пясъчния фестивал .

18 композиции оживяват под длетото на скулптори от България Австралия, Италия Полша, Русия. Темата на таз годишното издание е „Вълшебен свят”

Вечеслав Барецки от Полша споделя: „Фестивалът, като всички предни е интересен, работата не е лека, защото е много горещо и пясъкът съхне бързо, но ние сме свикнали на такива условия. Технологията е една и съща за работата с пясък, започваме от върха и се спускаме надолу…Всяка минута следим прогнозата за времето защото, ако завали дъжд това, което не сме запечатали ще изчезне.”

Владимир Кураев: „Аз съм професионален скулптор и от 1996 година се занимавам с пясък. По цял свят участвам в различни проекти. Хубаво е, че в България има такъв фестивал.

Микеле Чапини от Италия е за първи път в България и Бургас. Тя разказва, че пясъкът се съпротивлява и изисква усилия: „Много сила се изисква за шлифоването на всяка скулптура от пясък. Нужно е постоянство и специални умения за да се справиш с материала. За това на мене ми се налага да използвам тази лопата, но се надявам да се получи прекрасна скулптура.”

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук