13.2 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

Цветлин Йовчев: Има ясни следи, че Хизбула стои зад терористичния акт на бургаското летище

Това, което е събрано до момента в разследването за атентата на Бургаското летище е достатъчно, за да кажем, че Хизбула стои зад терористичния акт. Това заяви в Бургас министърът на външните работи Цветлин Йовчев. Днес се навършва една година от атентата, при който беше взривен автобус с израелски туристи и загинаха 6 души.

Една година след кървавия акт все още не е ясна самоличността на атентатора. В него беше открита фалшива шофьорска книжка, издадена от щата Мичиган в САЩ на името на Жак Филип Мартен.  Според вътрешния министър това свидетелства, че атентатът е подготвен от професионалисти.

„Това са хора, които са или много добре подготвени. Системно са прикривали своите действия и своята самоличност и дестинации и това, че са имали връзка помежду си.Това показва, че са действали изключително професионално  подготовката на този терористичен акт”

Цветлин Йовчев отказа да разкрие новите моменти в разследването като каза, че от тук нататък детайли ще бъдат споделяни само с разрешение на прокуратурата. Вътрешният министър обаче не отрече, е следите водят към Хизбулла.

„ Това което е събрано до момента е достатъчно, за да кажем, че имаме ясни следи, които казват, че Хизбула стои зад този атентат. За да говорим обаче за категорични доказателства, това значи да бъдат направени още експертизи, разпитвани хора…”

Вътрешният министър каза още, че посланиците на 5 страни са одобрили мерките за сигурност за чуждите туристи у нас.

На бургаското летище израелките туристи минават през специален коридор, автобусите се проверяват с кучета, а часовете на полетите не се съобщават. Засилена е и охраната на хотелите  Слънчев бряг, където почиват израелки туристи.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук