14.9 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Вяра Петрова организира кръгла маса между зам.-министър Дамянова и учителите от Карнобат

Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова посети Община Карнобат по покана на народния представител от ГЕРБ Вяра Петрова. Дамянова беше придружена и от директора на РИО-Бургас Виолета Илиева, тъй като в програмата бяха предвидени редица срещи с педагогическите колегии на местните учебни заведения.Представителите на министерството посетиха СОУ „Христо Ботев“ и СОУ „Кирил и Методий“, след което проведоха кръгла маса, на която бяха поканени всички работещи в училищата и детските градини на територията на общината. Сред гостите беше и Георги Димитров – кмет на Община Карнобат.karnobat-uchiteli.jpgС педагозите Дамянова коментира анализа на резултатите от външното оценяване след четвърти и седми клас. Стана ясно, че експертите са предприели мерки за подобряване на работата с учениците, на допълнителните занимания. Работи се и по правилното ориентиране към матура по избор, защото много често има заблуда, че някой изпит е по-лесен. „Истината е, че тестовете изискват сериозна подготовка“, категорична е Дамянова.

Преподавателите повдигнаха въпроса с увеличението на стипендиите, тъй като от години стоят на едно и също ниво. В началото на месеца същия въпрос беше поставен и на вицепремиера Симеон Дянков. Зам.-министър Дамянова съобщи, че казуса вече е коментиран и по план догодина ще има увеличение, макар и минимално.

Учителите обясниха, че в два от учебниците по история за 11 клас материалът се представя по различен начин. В единия учебник авторите наблегнали на праисторията, а в другия на средновековието. „В България повече от 9 години не е правена актуализация на учебната програма. Предстои ни да представим ясно разписани критерии за учебниците, за да могат всички ученици да следват една стандартна рамка“, обясни зам.-министърът.

Дамянова остана впечатлена от зеленината в карнобатските училища, от изцяло оборудваната лаборатория по химия, от факта, че се използват ресурсите на еврофонодовете. По думите й промяната в системата на образованието ще се случи поетапно, за да може всеки ученик да завърши по системата по която е започнал образованието си.

„Инициирах тази кръгла маса, защото и преподавателите от Карнобат имат какво да кажат на зам.-министъра. Учителите поставиха конкретни

проблеми, представиха своите идеи и вече имат пряк контакт с г-жа Дамянова“, коментира Вяра Петрова.

karnobat-sreshta.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук