13.2 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Вярващи се поклониха днес пред частица от Светия кръст/ видео/

Частица от Светия кръст беше  изнесена за поклонение днес  в храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас по време на Възкресното богослужение . Това се случва за първи път, тъй като църквата беше затворена за укрепване повече от 5 години. Според църковното предание Кръстът господен  е открит през  326 г.от Св.  Елена , недалеко от Божи Гроб.

В средата на Великия пост църквата  е отредила да се нарича Кръстопоклонна защото чрез кръста той ни помага духовно , той ни укрепява . Онези, които постят да придобият духовни сили  да продължат напред, за да могат в края на поста да се пречисят и да примат светите тайни или тялото Христово , кръвта  и тялото Христови.”, обяснява отец Севастиян.

Частицата от светия кръст беше изнесена  от олтара и  поставена в центъра на храма. Стотици вярващи се поклониха пред светинята, след което взеха  причастие.

Бургаският катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ получи частицата от Светия кръст на Никулден през 2009 година, дарена от Вселенския патриарх. Освен нея в храма се намира  и друга реликва – частица от мощите на св. Андрей Първозвани.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук